Spring naar content

Nieuws

Hier vind je nieuws over meldkamer Oost-Nederland

Meldkamer Oost-Nederland nu officieel geopend

De Meldkamer Oost-Nederland is alweer ruim twee maanden in gebruik. Op donderdagmiddag 1 juni werd hij officieel geopend.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/juni/meldkamer-oost-nederland-nu-officieel-geopend.html

Film over de nieuwbouw en migratie

Ter gelegenheid van de officiële opening van de meldkamer Oost-Nederland is een film gemaakt over de nieuwbouw en inhuizing van het personeel. Deze is hier te bekijken.

https://youtube.com/watch?v=bwEM4xFA9W4&feature=share

Succesvolle migratie Meldkamer Oost-Nederland

Dinsdag 21 maart 2023 zijn de meldkamers in Arnhem, Hengelo en Apeldoorn succesvol gemigreerd naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland. Alle 112-telefoontjes worden vanaf nu behandeld door centralisten van ambulance, brandweer en politie op de splinternieuwe, hypermoderne en energieneutrale meldkamer in Apeldoorn. De meldkamers in Arnhem, Hengelo en de oude locatie Apeldoorn zijn gesloten.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/maart/succesvolle-migratie-meldkamer-oost-nederland.html

Niels Nijman nieuwe hoofd Meldkamer Oost-Nederland

Niels is als sinds 2018 betrokken bij de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland. Hij ziet het als zijn eerste verantwoordelijkheid om het multi samenwerken verder te benutten.

 

 

 

 

 

 

Derde Update nieuwbouw meldkamer Oost-Nederland

Oktober 2022:  Inmiddels is het pand volledig af. De aannemer heeft het pand op woensdag 19 oktober opgeleverd. Laat je alvast digitaal rondleiden door het prachtige nieuwe meldkamergebouw!

 


 

 

 

 


Overdracht nieuwbouw van Tim Born (PDC) aan Remko Tippens (LMS).

Update nieuwbouw meldkamer Oost-Nederland i.o.

Juni 2022: een nieuwe fase. De ruwbouw is afgerond. De aannemer is bezig met de afwerking van het pand. De LMS is inmiddels in het pand gestart met het belangrijke proces van de aanleg van ICT en telefonie.

Centralisten Alex, Kirsten en Anne nemen voor de tweede keer een kijkje in het nieuwe gebouw. Bekijk hier de video.

https://www.youtube.com/watch?v=wkSLp1hyhQ0

Een kijkje in de nieuwbouw van Meldkamer Oost-Nederland i.o.

Medio volgend jaar wordt de nieuwe meldkamer in Apeldoorn technisch aangesloten op LMS. Op een zonnige dag in april hadden Alex Berendsen (centralist brandweer MAN), Kirsten Trip (centralist ambulancezorg MON) en Anne Scholten (centralist politie MK Twente) de eer om als eerste meldkamermedewerkers een kijkje te mogen nemen in het nieuwe pand van Meldkamer Oost-Nederland i.o. .

Een filmploeg volgde de rondleiding die zij kregen en filmde hun reacties. De komende maanden komen deze drie centralisten nog twee keer terug in het pand om de voortgang te zien, hun eerlijke reactie te geven en vragen te stellen. Die gaan over wat zichtbaar is: de inrichting, het gebouw en hoe ‘ver’ we zijn. En over wat niet of minder zichtbaar is; het gevoel bij de nieuwe werkplek, wat het met je doet.

Je kunt de eerste film bekijken door op deze link te klikken. Laat je rondleiden door het prachtige nieuwe meldkamergebouw in Apeldoorn!’ 

Nieuwbouw meldkamer Oost-Nederland i.o.

In maart 2021 is de bouw van de nieuwe meldkamer in Oost-Nederland gestart. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en verrijst er een prachtig gebouw aan de Europaweg in Apeldoorn. De oplevering van het gebouw is naar verwachting eind mei.

 

 

 

 

 

 

In oktober werd het hoogste punt van de bouw gevierd. De vlag ging in top!

 

 

 

 

 

 

De contouren van het nieuwe meldkamergebouw zijn nu al duidelijk zichtbaar.

Hoogste punt nieuwbouw meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn bereikt

Het is altijd een heugelijk moment in een bouwproces: het hoogste punt bereiken. Voor de nieuwbouw van de nieuwe meldkamer is dat feestelijke moment op 26 oktober.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2021/oktober/hoogste-punt-nieuwbouw-meldkamer-oost-nederland-in-apeldoorn-bereikt.html

Bouw Meldkamer Oost-Nederland van start

De bouw van Meldkamer Oost-Nederland is begin maart officieel van start gegaan. De nieuwe meldkamer wordt gerealiseerd in Apeldoorn en bedient straks de gehele regio Oost-Nederland.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2021/maart/bouw-meldkamer-oost-nederland-van-start.html

Digitale kick-off bouw Meldkamer Oost-Nederland

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn zijn gestart. De grond wordt momenteel bouwrijp gemaakt. Het heien van de fundering is een bijzonder moment, het markeert namelijk de eerste echte bouwwerkzaamheid van het prachtige nieuwe pand. We zijn druk bezig met de organisatie van een virtueel eerste heipaalmoment, om deze memorabele start samen symbolisch te markeren. Uiteraard gebeurt dat volledig COVID-proof! Binnenkort volgt meer info hierover.

Nieuwbouw Meldkamer Oost-Nederland van start!

De bouw van het nieuwe meldkamergebouw van de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn gaat beginnen. De bouwvergunning is verleend en de aannemer is bekend, een belangrijke stap in de realisatie van de Meldkamer Oost-Nederland. 

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2021/januari/nieuwbouw-meldkamer-oost-nederland-van-start.html

Bestemmingsplanwijziging nieuwe meldkamerlocatie door gemeenteraad goedgekeurd

In juli is het bestemmingsplan ter bespreking aan het College van B&W voorgelegd. De gemeenteraad van Apeldoorn heeft op 27 september 2020 positief besloten op de wijziging van het bestemmingsplan. Dat is nodig om de nieuwe meldkamer in de door de architect getekende vorm te mogen bouwen. Het gebouw wordt namelijk iets minder hoog dan waarin het bestemmingsplan voorzag. Op 5 oktober is de formele termijn voor bezwaar en beroep gestart.

Aanvraag omgevingsvergunning nieuwe meldkamerlocatie ingediend

De omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) mag officieel pas aangevraagd worden als de wijziging in het bestemmingsplan is afgerond. Om sneller aan de bouw te kunnen beginnen, is in de zomer een pro forma aanvraag ingediend. Dit betrof het gehele pakket aan documenten voor de huidige omgevingsvergunning: één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Deze is geregeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Gedurende het ontwerptraject heeft goed overleg met gemeente en Welstand plaatsgehad. Doel daarvan was om een ontwerp te maken dat past in de gemeentelijke visie, om daarmee de kans op een soepele procedurele afhandeling te vergroten. Op 7 oktober is de omgevingsvergunning definitief ingediend.

Bouwproces op schema

In juli selecteerden het Politie Diensten Centrum (PDC) en het bouwteam vijf aannemers, zowel landelijk bekende als ook lokale partijen uit de regio Oost-Nederland. In december 2020 volgt de definitieve keuze. Het ontwerpproces ligt precies op schema, er is in de zomer flink doorgewerkt om dit te halen. De oplevering van de bouw staat nog steeds gepland op mei 2022. De maanden erna worden gebruikt om het gebouw in te richten. De ingebruikname van het nieuwe meldkamergebouw vindt volgens de planning plaats in november 2022. Dit is een strakke planning, die haalbaar is als er geen grote tegenvallers zijn. De Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) werkt een planning uit voor de activiteiten die na de oplevering van de bouw plaatsvinden. Hierin wordt rekening gehouden met de ervaringen van Meldkamer Zeeland-West-Brabant in Bergen op Zoom. Daar namen de collega's van de meldkamer voor de zomer intrek in een nieuwe meldkamergebouw.

Meldkamers Nijmegen en Arnhem samengevoegd

De meldkamers van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid werken vanaf vandaag samen in Arnhem. De samenvoeging van de meldkamers in Nijmegen en Arnhem is een natuurlijke ‘tussenstap’ in de samenvoeging van de meldkamers van Twente, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden naar Apeldoorn die gepland staat medio 2022.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2019/november/meldkamers-arnhem-en-nijmegen-samengevoegd.html

Architect en ingenieursbureau gekozen

Er is een nieuwe stap gezet in het proces van de nieuwbouw aan de Europaweg 77 in Apeldoorn. In november zijn de architect en het ingenieursbureau geselecteerd. Na een openbare voorselectie zijn vijf architecten gekozen die een plan mochten uitwerken en vijf ingenieursbureaus, die een plan en een offerte mochten indienen voor de technische uitwerking. Projectleider Marco Haagen is erg tevreden over de inzendingen: “Ondanks de overspannen markt zijn we erin geslaagd de interesse van de beste bureaus in Nederland te wekken. Er zijn mooie uitgewerkte plannen ingediend, waaruit we de beste hebben gekozen. Cepezed uit Delft wordt de architect en Nelissen uit Eindhoven wordt het ingenieursbureau.”

Samenvoegingsplan Oost-Nederland klaar voor besluitvorming

Het samenvoegingsplan ‘Meldkamers Oost-Nederland’ gaat in het najaar van 2017 voor besluitvorming naar de algemeen besturen van de veiligheidsregio’s, de directies van de RAV’en en de korpsleiding van de politie.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2017/augustus/samenvoegingsplan-oost-nederland-klaar-voor-besluitvorming.html

Geplande uitwijk Meldkamer Arnhem naar Nijmegen

Op 21, 22 en 23 november was de regionale meldkamer in Arnhem voor het eerst sinds de opening in 2003 helemaal leeg. Omdat er groot onderhoud uitgevoerd werd aan technische installaties hebben de centralisten van de brandweer, politie en ambulancedienst hun werkzaamheden die dagen uitgevoerd in de meldkamer van Gelderland-Zuid in Nijmegen. Dankzij een gedegen voorbereiding door alle ondersteunende diensten is dit alles probleemloos verlopen. Burgers en hulpdiensten zullen er weinig tot niets van gemerkt hebben.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2016/december/geplande-uitwijk-meldkamer-arnhem-naar-nijmegen.html

Meldkamer Apeldoorn als eerste naar nieuwe fleetmap

In het communicatienetwerk C2000 gaat de communicatie tussen bijvoorbeeld een bevelvoerder en de meldkamer via een gespreksgroep. Er zijn diverse gespreksgroepen. Al deze gespreksgroepen zijn geordend in een zogenaamde fleetmap. Op 4 oktober 2016 rond 8.00 uur was het zover: De brandweren van Veiligheidsregio’s Noord- en Oost - Gelderland (VNOG) en IJsselland (VRIJ) namen hun nieuwe C2000 fleetmap (LKF-B) in gebruik.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2016/november/meldkamer-apeldoorn-als-eerste-naar-nieuwe-fleetmap.html

Samenwerking bij aanschaf luchtfoto’s voor de huidige meldkamers in Oost-Nederland

Op de vier huidige meldkamers in Oost-Nederland is het systeem CityGis in gebruik, dat onder andere gebruik maakt van luchtfoto's. Tot voor kort schafte iedere meldkamer 'eigen' luchtfoto's aan, maar nu trekken de meldkamers daar samen in op.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2016/september/samenwerking-bij-luchtfoto%E2%80%99s-voor-de-huidige-meldkamers-in-oost-nederland.html

Tweedaagse: waardevolle stappen gezet voor Oost-Nederland

Op dinsdag 16 februari startte de tweedaagse van de LMO Oost-Nederland. Een tweedaagse, met zo’n 70-80 deelnemers, waarvan het doel was om te komen tot een gezamenlijke visie op samenwerken en samenwonen in Oost-Nederland en om een basis te leggen voor het programmaplan voor de nieuwe meldkamer in Oost-Nederland.

https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2016/februari/tweedaagse-waardevolle-stappen-gezet-voor-oost-nederland.html