Spring naar content

Bouw Meldkamer Oost-Nederland van start

Laatste update:

Op 31 maart is de start van de bouw van de Meldkamer Oost-Nederland samen met alle medewerkers op feestelijke wijze gemarkeerd. De nieuwe meldkamer wordt gerealiseerd in Apeldoorn en bedient straks de gehele regio Oost-Nederland.

Oost-Nederland krijgt één van de grootste 112-meldkamers van Nederland met een verzorgingsgebied van vijf veiligheidsregio’s. Tot die tijd gebeurt dat vanuit de drie huidige meldkamers in Hengelo, Arnhem en Apeldoorn.

Officiële handeling

De afgelopen weken vonden voorbereidende werkzaamheden plaats voor de start van de bouw, zoals het uitgraven voor de fundering. Met het symbolisch slaan van de eerste heipaal heeft de heer Carol van Eert de bouw van het nieuwe meldkamergebouw officieel gestart. De heer Van Eert (burgemeester gemeente Rheden) is voorzitter van de bestuurlijke regiegroep Meldkamer Oost-Nederland. “We beginnen na een lange voorbereidingsperiode aan de bouw van dit prachtige pand. Het moet vooral een fijne en moderne werkplek voor medewerkers van politie, brandweer en ambulancedienst worden, die op de Meldkamer Oost-Nederland werken om de burger te helpen op het gebied van gezondheid en veiligheid.”

Planning

Met het heien van de fundering zijn de eerste fysieke bouwwerkzaamheden van het nieuwe pand gestart. Daarna worden de ondergrondse leidingen gemaakt en de funderingsbalken gestort. Vervolgens bouwt de aannemer tot en met de zomer aan de hoofdconstructie, die wordt opgebouwd uit een staalconstructie. Volgens planning is het gebouw in mei 2022 gereed, waarna alle telefonie en ICT geïnstalleerd wordt. Naar verwachting is begin 2023 de nieuwe meldkamer volledig operationeel en wordt het eerste 112-telefoontje aangenomen.

Energieneutraal

Het gebouw wordt volgens de meest actuele energieneutrale eisen gebouwd. Er komen zonnepanelen op het dak en op het parkeerterrein. Ook wordt er in laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen voorzien. Dankzij een lichte staalconstructie zijn de meldkamervloer en alle kantoren vrij in te delen. Het gebouw heeft veel glas en een ruim atrium met veel daglicht en een mooi uitzicht over het Van Gelderpark en de groene omgeving. Zo waakt het gebouw letterlijk en figuurlijk over de stad Apeldoorn en zijn omgeving.

 

Bekijk hier een filmpje over het slaan van de eerste heipaal https://youtu.be/TN1imN9CxSg .

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail