Nieuws | Alle nieuwsberichten | landelijkemeldkamer.org https://www.landelijkemeldkamer.org/rss.xml Alle nieuwsberichten van LMO. nl Thu, 18 Apr 2024 18:11:53 GMT 2024-04-18T18:11:53Z nl Nieuw in de Burgernetapp: Onderzoek in de wijk https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/maart/nieuw-in-de-burgernetapp-onderzoek-in-de-wijk.html Vanaf 25 maart is Onderzoek in de Wijk toegevoegd als actiebericht in de Burgernetapp. Dit actiebericht wordt getoond als de politie een onderzoek start in uw wijk, bijvoorbeeld een inbraak die heeft plaatsgevonden of een doorrijding na een ongeval. nieuwsdocument Wed, 20 Mar 2024 08:07:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/maart/nieuw-in-de-burgernetapp-onderzoek-in-de-wijk.html 2024-03-20T08:07:00Z Het Onderzoek in de Wijk is niet nieuw, hiervoor heette het Digitaal Buurtonderzoek. Elke Burgernetdeelnemer kon zich hiervoor inschrijven. Als er dan bijvoorbeeld was ingebroken in de straat werd via een e-mailbericht informatie gevraagd.

Omdat Burgernet volledig anoniem wil werken, heeft LMS deze optie verwerkt in de Burgernetapp als een actiebericht. Deze is te herkennen in de app aan de titel: Onderzoek in de wijk. De gegevens van iedereen die zich voor het digitale buurtonderzoek met een e-mailadres heeft ingeschreven, worden vernietigd.

Meer informatie: www.Burgernet.nl

]]>
112-Dag https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/februari/112-dag.html Op 11-2 was het 112-Dag. Op deze dag hebben wij de meldkamerhelden in het zonnetje gezet en hen bedankt voor de onvermoeibare inzet en toewijding. Hun onmisbare werk op de meldkamer wordt uitgevoerd onder grote (tijds)druk en verantwoordelijkheid. Samen zorgen wij ervoor dat burgers in noodsituaties geholpen worden. nieuwsdocument Mon, 12 Feb 2024 06:27:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/februari/112-dag.html 2024-02-12T06:27:00Z Namens alle disciplines én Landelijke Meldkamer Samenwerking zeggen wij nogmaals dank je wel!

En mocht je ook een steentje willen bijdragen zodat de centralisten hun werk op de meldkamer kunnen uitvoeren? Bekijk dan de vacatures bij LMS
Wellicht draag je dan hier ook binnenkort aan bij!

 

]]>
Jaarverslag Burgernet https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/januari/jaarverslag-burgernet.html Sinds LMS het beheer van Burgernet heeft overgenomen, hebben er veel verbeteringen plaatsgevonden. In 2023 is het maar liefst 11.842 keer ingezet met een succespercentage van 21,7%. Een waardevol opsporingsmiddel voor de politie dus! nieuwsdocument Wed, 17 Jan 2024 07:39:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/januari/jaarverslag-burgernet.html 2024-01-17T07:39:00Z Burgernet wordt ingezet bij vermiste of verdachte personen / voertuigen waarbij deelnemers gevraagd worden mee te zoeken. In 2023 werden de sms/spraakberichten uifgefaseerd zodat de deelnemer volledig anoniem is via de Burgernetapp. Daarnaast hoefde dan geen afzonderlijke administratie meer bijgehouden te worden. De sms-actie en online promotiecampagne leverde in korte tijd ruim 400.000 nieuwe downloads van de Burgernetapp op. De gemeenten zijn afgelopen jaar uit de governance gestapt en kregen een adviesrol. Hierdoor zijn zij ook meteen ontheven van hun verantwoordelijkheid voor relatiebeheer, werving en communicatie voor Burgernet. Verder is er een nieuwe firewall gerealiseerd, drukwerk en is er een testmelding voor notificaties gerealiseerd in de app.

Meer weten? Lees dan hier het volledige jaarverslag.

]]>
Tijdelijke opleidingsruimte Apeldoorn https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/januari/tijdelijke-opleidingsruimte-apeldoorn.html In de oude meldkamer van Apeldoorn is in de eerste week van december een tijdelijke opleidingslocatie gerealiseerd voor alle disciplines. Zodra Den Bosch er klaar voor is, wordt de locatie in Apeldoorn weer opgeheven. nieuwsdocument Mon, 15 Jan 2024 14:18:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2024/januari/tijdelijke-opleidingsruimte-apeldoorn.html 2024-01-15T14:18:00Z Uiteindelijk staan er nu 13 compleet ingerichte meldtafels en 6 responstafels waar de acteurs gaan zitten. De ruimte is ook geschikt als uitwijklocatie, dat is een mooie toevoeging.

Over de opleidingslocaties

In Rotterdam zijn twee opleidingsvoorzieningen waarvan er een uiteindelijk in het pand in Huis ter Heide komt. In Drachten is onlangs een derde locatie gerealiseerd op het naastgelegen terrein van de meldkamer. Daarnaast is er nu in Apeldoorn dus een tijdelijke opleidingslocatie totdat Den Bosch er klaar voor is. Mogelijk is dat eind 2024.

]]>
LMS wenst u fijne feestdagen! https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/december/lms-wenst-u-fijne-feestdagen.html LMS wenst u fijne feestdagen en een voorspoedig 2024! nieuwsdocument Fri, 22 Dec 2023 09:20:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/december/lms-wenst-u-fijne-feestdagen.html 2023-12-22T09:20:00Z

]]>
Nieuwe NL-Alert app https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/december/nieuwe-nl-alert-app.html Vanaf maandag 11 december is de nieuwe NL-Alert app gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. LMS heeft de app in opdracht van het Ministerie van JenV ontwikkeld speciaal voor mensen met een auditieve of visuele beperking en voor mensen die vaak dicht bij de Nederlandse grens zijn. In januari start het Ministerie van Justitie en Veiligheid een campagne om de NL-Alert app bij hen onder de aandacht te brengen. nieuwsdocument Mon, 11 Dec 2023 10:59:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/december/nieuwe-nl-alert-app.html 2023-12-11T10:59:00Z NL-Alert duidelijk voor iedereen

NL-Alert moet duidelijk zijn voor iedereen. Ook als je een visuele of auditieve beperking hebt. De app biedt en ondersteunt toegankelijkheidsfuncties op de mobiele telefoon die hierbij helpen.

  • Wie slechtziend is, kan inzoomen in de app, het contrast vergroten of de app in donkere modus bekijken.
  • Ook ondersteunt de app de tekst-naar-spraak functie op de mobiele telefoon.
  • Voor wie slechthorend of doof is, ondersteunt de NL-Alert app ook de instelling op de telefoon om lichtflitsen te krijgen bij een melding.

De app is uitgebreid getest samen met mensen met een visuele of auditieve beperking.

Grensbewoners ook altijd een NL-Alert

Met de NL-Alert app ontvangen Nederlanders die dicht bij de grens zijn, altijd een NL-Alert bij een noodsituatie. Voorheen was dit wel eens niet het geval als de mobiele telefoon verbinding had met een buitenlandse zendmast.

Campagne in januari

Het is belangrijk dat mensen in grensregio’s en mensen met een auditieve of visuele beperking weten van de app en de voordelen die de app hen biedt. Daarom voert het ministerie van Justitie en Veiligheid in januari een campagne om hen hierover te informeren.

Over NL-Alert app

Goed om te weten: als je de NL-Alert app gebruikt, kan het zo zijn dat je twee keer een NL-Alert ontvangt. Eén keer via de app en één keer als noodmelding. De NL-Alerts zijn zeven dagen terug te vinden in de app.

 

Link naar app in Apple App store

Link naar app in Google Play store

]]>
Uniform Incident Notificatiesysteem gerealiseerd https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/november/uniform-incident-notificatiesysteem-gerealiseerd.html Incident Notificatie Systemen (INS) zijn cruciaal voor het alarmeren en alerteren van functionarissen voor de crisisbeheersing. Meldkamers met de daaraan verbonden veiligheidsregio’s maakten gebruik van verschillende INS-systemen. Na een aanbesteding is begin dit jaar een nieuw systeem gekozen. Inmiddels is iedereen hierop overgegaan! nieuwsdocument Wed, 29 Nov 2023 09:31:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/november/uniform-incident-notificatiesysteem-gerealiseerd.html 2023-11-29T09:31:00Z Per 2020 heeft een groot deel van de veiligheidsregio’s het beheer van hun INS-systemen overgedragen aan LMS. Dit betrof individuele contracten met verschillende leveranciers. Vanwege het aflopen van deze contracten moest er één nieuw INS worden verworven én geïmplementeerd. LMS heeft toen aangeboden ook de meldkamers / veiligheidsregio's van dit INS te voorzien die eigen contracten hadden of nog geen gebruik maakten van een INS.

Voordelen

Het grote voordeel van één gezamenlijk INS voor meldkamers en veiligheidsregio’s is het verminderde risico bij uitval van het systeem. Daarnaast zijn ook nog eens de kosten aanzienlijk lager. Tenslotte draagt het ook bij aan het vereenvoudigen van de meldkamerstandaarden van de brandweer / veiligheidsregio in GMS.

Wie deed wat?

LMS zorgde voor de ontsluiting van het nieuwe INS naar de meldkamer en veiligheidsregio’s en leverde deze gebruiksklaar op. De veiligheidsregio’s verzorgden in samenwerking met de beheerders van LMS voor de daadwerkelijke vulling van het systeem. LMS heeft een standaardinstructie voor gebruikers opgeleverd die de veiligheidsregio’s zelf moesten aanpassen op hun situatie.

‘We hebben dit als LMS echt samen met de 25 veiligheidsregio’s, meldkamers en leverancier gedaan. Het streven was uniformiteit maar met aandacht voor de verschillen die er zijn. We zijn koersvast doorgegaan met een naar tevredenheid en toekomstvast systeem als resultaat!’ Naçi Tanyeri, projectleider.

]]>
Nieuwe broker NL-Alert live https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/oktober/nieuwe-broker-nl-alert-live.html Vanaf woensdag 18 oktober 10.00 uur is de nieuwe NL-Alert broker volledig in gebruik. nieuwsdocument Thu, 19 Oct 2023 07:15:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/oktober/nieuwe-broker-nl-alert-live.html 2023-10-19T07:15:00Z Alle distributiekanalen (van informatieschermen tot telefoonproviders) zijn gemigreerd en getest. De gebruikers zijn opgeleid en kunnen in het systeem. De lijnorganisatie is ingericht en heeft vanaf nu de eerste verantwoordelijkheid bij incidenten en vragen van gebruikers.

LMS bedankt alle betrokkenen vanuit de gebruikersorganisaties, het projectteam, de leverancier en alle LMS’ers die aan de implementatie hebben bijgedragen voor hun inspanning.

Hoe nu verder?

Het projectteam blijft korte tijd intact voor het oplossen van eventuele calamiteiten en het overdragen van een aantal restpunten. Daarna komt een eind aan een project van bijna vier jaar. In 2019 is gestart met de aanbesteding en na de gunning in 2021 heeft de implementatie en alles wat daarbij komt kijken twee jaar geduurd.

Overige verbeteringen

Voor de NL-Alert app loopt op dit moment de “Friends & Family” pilot. Wanneer deze succesvol is, wordt de app nog dit jaar gepubliceerd. Daarnaast werkt LMS aan het gebruik van geofencing voor NL-Alert. Hiermee wordt het bereik van een NL-Alertbericht niet meer door de zendmasten bepaald maar waar iemand is met de telefoon. Hierdoor kunnen berichten veel nauwkeuriger uitgezonden worden. Naar verwachting is geofencing medio Q2 2024 in de lucht.

]]>
Nieuwbouw meldkamer Midden Nederland bereikt hoogste punt https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/september/nieuwbouw-meldkamer-midden-nederland-bereikt-hoogste-punt.html Op 30 augustus bereikte de nieuwbouw voor de gezamenlijke 112-meldkamer Midden Nederland het hoogste punt. In dit gebouw aan de Groest wordt ook het nieuwe politiebureau in Hilversum en het Interregionaal Coördinatiecentrum (IRCC) voor de veiligheidsregio’s Gooi- en Vechtstreek & Flevoland gehuisvest. nieuwsdocument Thu, 21 Sep 2023 07:19:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/september/nieuwbouw-meldkamer-midden-nederland-bereikt-hoogste-punt.html 2023-09-21T07:19:00Z Op deze locatie ontstaat een nieuwe meldkamer als de meldkamers Lelystad en Utrecht samen verder gaan als meldkamer Midden-Nederland. De nieuwbouw wordt in de tweede helft van 2024 opgeleverd. Vanaf het  tweede kwartaal in 2025 zal de meldkamer operationeel zijn. De nieuwe meldkamer is op dat moment één van de laatste van de tien landelijk genetwerkte meldkamers die zullen aansluiten op de Landelijke Meldkamer Samenwerking.

]]>
Burgernetcampagne in september https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/september/burgernetcampagne-in-september.html Op 18 september start de tweede sociale mediacampagne van dit jaar om iedereen in Nederland te stimuleren de Burgernetapp te gebruiken. De campagne wordt getoond als advertentie in diverse apps die mensen gebruiken. nieuwsdocument Mon, 11 Sep 2023 15:42:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2023/september/burgernetcampagne-in-september.html 2023-09-11T15:42:00Z Directe aanleiding voor de campagne is het besluit om per september 2023 te stoppen met het alerteren van deelnemers via sms- en spraakberichten. We willen zoveel mogelijk deelnemers vinden die de Burgernetapp gaan gebruiken. Daarom hebben alle geregistreerde deelnemers voor sms/spraakberichten op 30 mei en op 30 augustus een sms ontvangen met de mededeling dat de dienst gaat stoppen en of ze de Burgernetapp willen downloaden. Dit heeft geleid tot respectievelijk 200.000 extra downloads in mei en 65.000 op 30 augustus, de cijfers over september zijn nu nog niet bekend. In totaal zijn er 1,7 miljoen unieke downloads van de Burgernetapp.

Wat doet Burgernet?

Burgernet wordt door de politie ingezet voor vermiste personen en voor ernstige misdrijven, zoals inbraak, beroving, overval en doorrijden na een aanrijding. Via de Burgernetapp ontvangt u een actiebericht wanneer er zoiets ernstigs gebeurt in uw omgeving. Daarin krijgt u het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan kunt u via de app rechtstreeks de politie informeren.

Ook meedoen?

Graag! Hier vindt u meer informatie over hoe u de app downloadt: https://www.burgernet.nl/app-info#download-app

]]>