Nieuws | Alle nieuwsberichten | landelijkemeldkamer.org https://www.landelijkemeldkamer.org/rss.xml Alle nieuwsberichten van LMO. nl Sat, 05 Dec 2020 19:04:15 GMT 2020-12-05T19:04:15Z nl Beleidsplan Meldkamers 2021 https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/november/beleidsplan-meldkamers-2021.html In 2021 wordt er verder toegewerkt naar de inrichting van de Landelijke Meldkamer Samenwerking. Daarnaast werkt de LMS komend jaar met haar partners verder aan de continuïteit en ontwikkeling van de meldkamers. nieuwsdocument Mon, 23 Nov 2020 12:13:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/november/beleidsplan-meldkamers-2021.html 2020-11-23T12:13:00Z De opdracht van de LMS is het realiseren van een netwerk van tien meldkamer aangesloten op één landelijk  IV- en ICT infrastructuur, waarbij de meldkamers elkaars taken kunnen overnemen. Daarbij levert de LMS voorzieningen om de centralisten in hun werk te faciliteren. Zo ondersteunt zij de disciplines in hun meldkamerfunctie en de beweging van het meldkamerveld.

Het Beleids- en Bestedingsplan Meldkamers 2021 geeft inzicht in de manier waarop de LMS haar opdracht wil realiseren. Het geeft richting aan de beleidsvorming en implementatie van de ontwikkeling van meldkamers. 

Het plan besteedt aandacht aan de uitvoering en ontwikkeling van de verschillende meldkamervoorzieningen, waaronder 112, C2000, Nationaal Meldkamer Systeem (NMS), doorontwikkeling IV- en ICT-infrastructuur en huisvesting. Daarnaast besteedt het plan aandacht aan de ontwikkeling van de LMS naar een professionele organisatie en onderwerpen die van werking zijn over de breedte van de  LMS zoals vakbekwaamheid en cybersecurity.

Klik hier voor de samenvatting van het Beleidsplan 2021 en hier voor de samenvatting van het Bestedingsplan 2021.

]]>
Haak aan bij de Odyssey Hackathon https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/november/haak-aan-bij-de-odyssey-hackathon.html Tijdens een hackathon zoeken innovatieteams uit de hele wereld naar een oplossing voor grote uitdagingen. De Odyssey Hackathon is een evenement met 2.000 deelnemers uit 50 landen die gedurende drie dagen intensief online samenwerken. LMS levert hieraan een bijdrage in de vorm van een challenge vanwege het besef dat veiligheid – en het creëren ervan – niet alleen meer een taak van de overheid is. nieuwsdocument Mon, 09 Nov 2020 09:41:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/november/haak-aan-bij-de-odyssey-hackathon.html 2020-11-09T09:41:00Z Over de challenge

Het doel van de challenge is om met een oplossing te komen waarbij iedere burger in staat gesteld kan worden om een rol te spelen bij acute hulpverlening.

Haak ook aan!

Iedereen die een belang heeft bij de oplossing roepen we op om op 13, 14 en/of 15 november online aan te haken en mee te denken met de bestaande 5 teams in het vinden van een oplossing. Ook daarna zijn er mogelijkheden om het winnende team mee te helpen in het bouwen van een prototype.

Redenen om mee te doen

  • Samen met alle stakeholders en onze 5 ontwikkelingsteams werken aan onze challenge.
  • Je komt in de positie om deel uit te maken van de vervolg pilots die voortkomen uit Momentum en waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn.
  • En daarnaast...ervaar de toekomst van online samenwerking.

Nieuwsgierig welke oplossingsrichtingen de teams aan gaan werken? Kijk dan alvast hier.

Hoe kan ik meedoen?

Meld je hier aan voor onze challenge. Er wordt geen 48-urige inspanning verwacht maar jouw vraag, advies of concreet stukje ontwikkeling kan hier het verschil maken!

Iedereen kan meedoen en een bijdrage leveren

Iedereen is welkom om een bijdrage te leveren. De teams die prototypes bouwen, zijn op zoek naar stakeholders, specialisten, potentiële gebruikers en vertegenwoordigers op bestuursniveau die met ons willen samenwerken. Attendeer daarom je netwerk op de Hackathon.

Meer informatie

Kijk op de website van Odyssey om meer te weten over de challenge Inclusive Safety Communities  of haak meteen aan en druk op de knop ‘Participatie in momentum’.

]]>
Nieuwe programmamanager NMS https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/nieuwe-programmamanager-nms.html Sinds eind september is Maarten Nacinovic de nieuwe programmamanager van het programma Nationaal Meldkamer Systeem (NMS). Hiermee vervangt hij Cor Visser die eind dit jaar met pensioen gaat. nieuwsdocument Wed, 21 Oct 2020 13:19:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/nieuwe-programmamanager-nms.html 2020-10-21T13:19:00Z Het Nationaal Meldkamer Systeem (NMS) wordt op termijn het basissysteem waarmee centralisten en andere gebruikers van politie, brandweer, ambulancezorg en koninklijke marechaussee hun werk doen. Het NMS biedt op termijn hoogwaardige ondersteuning bij het uitvoeren van de meldkamerwerkzaamheden en is geschikt voor de doorontwikkeling van de meldkamerinformatievoorziening van de samenwerkende disciplines. De komende 2 jaar richt het programma zich eerst op de aanbesteding van een softwarepakket voor de kernfunctionaliteiten van het NMS. Daarna volgt een fase van inrichting en implementatie.

Meer weten?

Zie veelgestelde vragen.

]]>
Geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig? Bel 0900-0904 https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/geen-spoed-wel-brandweer-ter-plaatse-nodig-bel-0900-0904.html Heb je de brandweer ter plaatse nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan bel je vanaf 12 oktober 0900-0904. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties. nieuwsdocument Mon, 12 Oct 2020 08:35:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/geen-spoed-wel-brandweer-ter-plaatse-nodig-bel-0900-0904.html 2020-10-12T08:35:00Z Met dit nieuwe landelijke nummer beschikt de brandweer voortaan over één ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor alle levensbedreigende situaties.

24 uur per dag bereikbaar
Het nummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar. Na het inspreken van de plaatsnaam wordt de beller doorverbonden met de regionale meldkamer van de brandweer. Hiermee komt een einde aan het tijdperk waar elke regio een eigen telefoonnummer had om de brandweer in geen-spoed situaties te bereiken.

Geen spoed
Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. Voor zulke situaties bel je  voortaan 0900-0904.

Meer informatie over het landelijke geen-spoednummer vind je op www.brandweer.nl/geenspoed

 

]]>
Haak online aan bij de Odyssey Hackathon https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/haak-online-aan-bij-de-odyssey-hackathon.html De Odyssey Hackathon 2020 is verschoven naar een online event op 13-15 november. nieuwsdocument Mon, 05 Oct 2020 12:17:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/haak-online-aan-bij-de-odyssey-hackathon.html 2020-10-05T12:17:00Z De Odyssey Hackathon 2020 is een evenement met 2000 deelnemers uit 50 landen die gedurende drie dagen intensief online samenwerken. LMS levert hieraan een bijdrage in de vorm van een challenge vanwege het besef dat veiligheid – en het creëren ervan – niet alleen meer een taak van de overheid is. 

Over de challenge

De gehele samenleving heeft hier een rol in maar deze rol wordt maar minimaal benut. Het doel van de challenge is om met een oplossing te komen waarbij iedere burger in staat gesteld kan worden om een rol te spelen bij acute hulpverlening.

Meehelpen?

Iedereen die een belang heeft bij de oplossing roepen we op om op 13, 14 en/of 15 november online aan te haken en mee te denken met de bestaande teams in het vinden van een oplossing. Ook daarna zijn er mogelijkheden om het winnende team mee te helpen in het bouwen van een prototype.

Meer informatie

Kijk op de website van Odyssey om meer te weten over de challenge Inclusive Safety Communities  of haak meteen aan en druk op de knop ‘Participatie in momentum’. Iedereen is welkom!

]]>
Mijlpaal: 10 jaar onderweg Van Regeerakkoord tot Wijzigingswet https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/mijlpaal-10-jaar-onderweg-van-regeerakkoord-tot-wijzigingswet.html Op 30 september 2020 was het 10 jaar geleden dat het Regeerakkoord is ondertekend waarin het verbeteren van de meldkamer is opgenomen. Een historische mijlpaal, die online gemarkeerd werd samen met de collega’s van de hulpdiensten, meldkamers en de Landelijke Meldkamer Samenwerking. nieuwsdocument Thu, 01 Oct 2020 13:38:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/mijlpaal-10-jaar-onderweg-van-regeerakkoord-tot-wijzigingswet.html 2020-10-01T13:38:00Z Door de coronaregels was het helaas niet mogelijk om fysiek samen te komen, maar dit historische moment mocht natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom organiseerde de LMS op 30 september jl. voor alle collega’s in het meldkamerveld een speciaal online Live Event: ‘10 jaar onderweg: Van Regeerakkoord tot Wijzigingswet’.

 

 

 

 

 

 

River deep, mountain high
Via MS Teams konden alle collega’s uit het veld meekijken naar LMS-directeur Jan van Loosbroek, die stil stond bij de route van de afgelopen tien jaar. Jan: ‘Het is een levensweg die we met elkaar bewandelen, gekenmerkt door ‘river deep, mountain high’. Hoogtepunten zoals het Regeerakkoord, het Transitieakkoord, de samenvoegingen en aansluitingen van de meldkamers, de overdracht van beheer en de wetswijziging die van kracht is gegaan. Maar ook momenten die op een andere manier routebepalend waren, zoals de Tramaanslag in Utrecht en de KPN-storing afgelopen jaar en de Coronapandemie dit jaar. En tussen al die onvoorspelbare gebeurtenissen door, werken we hard aan de noodzakelijke verbeteringen in de IV/ICT-infrastructuur, C2000, Platform 112 en aan het verder professionaliseren van onze organisatie. We moeten hierin ook nog verder groeien en leren van elkaar. Ook dat hoort bij een levensweg’.

Compliment
De levensweg is samengevat in een visuele tijdlijn ’10 jaar onderweg’. Jan: ‘Op deze plaat zie je ons gezamenlijke pad van afgelopen 10 jaar. Maar we zijn er nog niet, dit is slecht een tussenstation. Onvoorspelbare en onvoorstelbare gebeurtenissen zullen ook de komende jaren op ons pad komen. Dat biedt ook kansen om er nog beter en krachtiger van te worden. En ik heb daar geen zorg over, want ik geloof in de kracht van de club met wie we dit doen. Alle collega’s in dit veld die elke dag opnieuw keihard werken, met veel betrokkenheid en drive. Een dik compliment voor jullie allen!’

Download hier de tijdlijn ’10 jaar onderweg’.

]]>
Nagenieten van opening meldkamer Zeeland-West-Brabant en politiebureau Bergen op Zoom https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/nagenieten-van-opening-meldkamer-zeeland-west-brabant-en-politiebureau-bergen-op-zoom.html Op donderdag 24 september vierden we de feestelijke opening van het politiebureau Bergen op Zoom en de meldkamer Zeeland-West-Brabant. Deze meldkamer is de vierde meldkamer die nu is aangesloten op de landelijke IV-ICT-meldkamerinfrastructuur. Weer een belangrijke stap op weg naar het gezamenlijke netwerk van meldkamers. nieuwsdocument Thu, 01 Oct 2020 12:00:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/oktober/nagenieten-van-opening-meldkamer-zeeland-west-brabant-en-politiebureau-bergen-op-zoom.html 2020-10-01T12:00:00Z Een bijzondere mijlpaal die we samen met betrokken en belangstellende collega’s, bouwers, inwoners, (online) mochten delen. Naast de 30 gasten op locatie keken zo’n 550 gasten live mee vanaf een eigen apparaat hoe drie medewerkers van politie, brandweer en ambulance een kunstwerk onthulden dat is gemaakt van gerecyclede uniformen. Symbool voor de samenwerking die ons in de maatschappij verbindt, nu verbonden in een nieuwe functie als akoestisch geluidspanelen in dit gebouw waar duurzaamheid een belangrijk thema is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
De opening werd ook vanuit thuis goed bekeken

Aansprekend werk

In plaats van een rondleiding werd de kijker in een korte film meegenomen voor een blik achter de schermen. Dit gaf een mooi beeld van de samenwerking tussen de verschillende disciplines in dit verzamelgebouw. De kijkers zaten op het puntje van hun stoel: “Het is net een spannend jongensboek”. Dat het werk op de meldkamer mensen aanspreekt blijkt wel uit de veelgestelde vraag: “Hoe kan ik centralist worden?”

Hoogtepunten in beeld

Wil je nog even nagenieten van alle hoogtepunten tijdens dit evenement? Kijk dan op de eventpagina. Hier vindt je alle foto’s, de video van het evenement en de Aftermovie waarin alle hoogtepunten van de officiële opening nog even de revue passeren.

]]>
Online opening politiebureau en meldkamer Zeeland-West-Brabant https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/september/online-opening-politiebureau-en-meldkamer-zeeland-west-brabant.html Op donderdag 24 september vindt de officiële opening plaats van het politiebureau en de meldkamer Zeeland-West-Brabant aan het Emplacement te Bergen op Zoom. nieuwsdocument Thu, 24 Sep 2020 05:34:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/september/online-opening-politiebureau-en-meldkamer-zeeland-west-brabant.html 2020-09-24T05:34:00Z Een mooie mijlpaal en een moment dat we samen met iedereen willen delen. Vanwege de coronamaatregelen ontvangen we slechts een beperkt aantal mensen op locatie voor een officieel gedeelte. Via een live stream is het programma en de openingshandeling live te volgen. Iedereen is dus van harte uitgenodigd om online aanwezig te zijn. Kijk via de Live Stream mee op je telefoon, laptop of andere device en je zit in feite op de eerste rij!

Programma
16.15 uur          Start officiële programma en welkomstwoord door sectorhoofd politiedistrict De

Markiezaten Annet de Jonge en hoofd meldkamer Marten Siderius

16.20 uur          Kijkje achter de schermen

16.30 uur          In gesprek met Peije de Meij (eenheidsleiding) en burgemeesters Lonink (Terneuzen), Weterings (Tilburg) en Petter (Bergen op Zoom)

16.45 uur          Openingshandeling door collega's
17.00 uur          Einde Live Stream

 

Klik hier en kijk mee!

]]>
Meldkamer Naarden verhuist naar meldkamer Lelystad https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/september/meldkamer-naarden-verhuist-naar-meldkamer-lelystad.html De meldkamer Naarden is verhuisd naar de meldkamer Lelystad. Vanaf 15 september verzorgen de centralisten van de politie, brandweer en ambulancezorg vanaf deze locatie de aanname en uitgifte van alle 112-meldingen uit de gebieden Gooi en Vechtstreek en Flevoland. nieuwsdocument Tue, 15 Sep 2020 14:05:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/september/meldkamer-naarden-verhuist-naar-meldkamer-lelystad.html 2020-09-15T14:05:00Z Dit is een eerste stap op weg naar de meldkamer van de toekomst, Meldkamer Midden-Nederland, die in 2025 in Hilversum in gebruik zal worden genomen. Voorafgaand hieraan worden in de loop van 2021 de meldkamers Utrecht en Lelystad aangesloten op de landelijke meldkamer infrastructuur. Hiermee maken zij dan deel uit van het landelijke netwerk van uiteindelijk tien operationeel en technisch verbonden meldkamers in Nederland, waarmee informatie uitwisseling tussen meldkamers, beheer en vernieuwing van techniek nog makkelijker kan plaatsvinden dan nu al mogelijk is.

Wat verandert er?
Met de verhuizing verandert er niets in de dienstverlening. Wanneer iemand uit Gooi-en Vechtstreek een melding maakt, komt deze weliswaar binnen in Lelystad, maar worden politie, brandweer of ambulance die het dichtst in de buurt van de melder zijn, op pad gestuurd. Momenteel is dit ook al het geval.

]]>
Jaarverantwoording meldkamers 2019: het jaar van de grote stappen https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/september/jaarverantwoording-meldkamers-2019-het-jaar-van-de-grote-stappen.html Het jaar 2019 was een jaar waarin grote gezamenlijke stappen zijn gezet. Wat hebben we bereikt en wat is in gang gezet? Welke uitdagingen kwamen op ons pad? Hoe hebben wij 2019 beleefd? Het jaar is in een mooie visuele weergave overzichtelijk samengevat. nieuwsdocument Tue, 01 Sep 2020 05:18:00 GMT https://www.landelijkemeldkamer.org/nieuws/2020/september/jaarverantwoording-meldkamers-2019-het-jaar-van-de-grote-stappen.html 2020-09-01T05:18:00Z De Jaarverantwoording 2019 schetst een beeld van onze inzet en resultaten in 2019. Ook is het de verantwoording van de uitvoering van het beleid, zoals opgenomen in het Strategisch Beleids- en Bestedingsplan Meldkamers 2019-2023. Het verslag bevat ook de Financiële Verantwoording van de begrotingsuitvoering in het afgelopen jaar.

Het was een intensief jaar. Een jaar waarin veel resultaten zijn geboekt en onomkeerbare besluiten zijn genomen over de nieuwe inrichting van het meldkamerdomein. Tegelijkertijd was 2019 het jaar waarin het meldkamerveld zich voorbereidde op twee grote migraties: van C2000 en van DO 112. Ook is het een weergave van de ervaringen van alle partners en collega’s van de betrokken disciplines, de meldkamers, de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) over het verloop van 2019.

Klik hier naar de infographic Samenvatting Jaarverantwoording 2019.

]]>