Spring naar content

Meldkamercentralisten krijgen nieuwe 112-meldkamertafel

Laatste update:

De handtekeningen zijn gezet onder het contract voor de levering van nieuwe 112-meldkamertafels. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Politie zijn de samenwerking aangegaan met Creon.

tafel 1Creon Leverancier meldkamertafel

CREON, gespecialiseerd in de ontwikkeling van meubilair voor meldkamers en controlekamers, gaat de meldtafels leveren voor de nieuwe meldkamerlocaties. CREON verwierf de opdracht na de Europese aanbesteding. De aanbesteding betreft een raamovereenkomst met een looptijd van vijf jaar.

Creon

 

 

 

 

 

samenwerkingSamenwerking prioriteit

De huidige meldkamers in Nederland worden de komende jaren samengevoegd op tien meldkamerlocaties. Deze samenvoegingen vinden plaats om in de toekomst burgers en hulpverleners beter van dienst te kunnen zijn. Dit betekent dat de nieuwe meldkamerlocaties worden verbouwd of dat er nieuwe huisvesting voor de meldkamers komt.  Alle partijen; politie, veiligheidsregio’s, brandweer, ambulancezorg en KMar, hebben daarom de handen in één geslagen om daar standaardisatie in aan te brengen. De nieuwe meldkamertafel is een eerste concrete stap hierin. Door samen te werken hoeft er maar één keer Europees aanbesteed te worden en zijn er vele voordelen op gebied van beheer, kosten en inrichting.

politieVeranderende eisen voor de meldkamertafel

De komende jaren worden naast de nieuwe locaties ook de werkprocessen gestandaardiseerd en geharmoniseerd. De techniek, zoals het gemeenschappelijk meldkamersysteem en het communicatiesysteem C2000, wordt vernieuwd. Deze ontwikkelingen zorgen dat de eisen die aan de meldkamertafel worden gesteld veranderen. De vraag die is gesteld in de aanbesteding is een modulair opgebouwde meldtafel die tijdens de levensduur relatief eenvoudig kan worden aangepast aan veranderende eisen ten aanzien van inrichting en ICT. De meldkamertafels zijn eenvoudig te beheren en te onderhouden en geschikt voor toepassing van het concept van free-seating.

regionaalRegionale vrijheid binnen de kaders

De meldkamertafel is een flexibel concept. Binnen de kaders die in de aanbesteding zijn geformuleerd is het mogelijk om de tafel eenvoudig aan de regionale locatie aan te passen. De kaders zijn gesteld om er voor te zorgen dat altijd aan de betreffende Arbo-eisen wordt voldaan en de meldtafels goed beheerbaar zijn en blijven. De eerste dertig tafels worden dit jaar in de meldkamer Limburg geplaatst. De meldkamer Limburg in Maastricht wordt in de loop van 2016 operationeel in gebruik genomen. Op deze locatie gaan de meldkamers van Zuid-Limburg (Maastricht) en Limburg Noord (Venlo) samen. De meldkamer Rotterdam, een samenvoeging van de meldkamers in Rotterdam en Dordrecht, is in 2017 de volgende meldkamer die met de tafels zal gaan werken. Daarna volgen de andere locaties tot medio 2020.

 

tafel

 

 

 

 

 

 

“CREON levert innovatieve werkplekken, speciaal ontworpen voor een 24 uurs werkomgeving. De tafels zijn uitgevoerd met een elektrische hoogteverstelling van werkblad en monitoren die het mogelijk maakt om zowel zittend als staand aan de tafel te kunnen werken. Daarnaast kan ook de kijkafstand tot de monitoren eenvoudig door de gebruiker ingesteld worden. Zo kan bij iedere dienstwisseling de centralist de tafel aanpassen aan zijn of haar lichaamsafmetingen. Bij het ontwerp van de tafels is ook goed nagedacht over het inbouwen van  apparatuur en bekabeling en de toegankelijkheid daarvan voor service en onderhoud.” Pieter Louwers, Directeur Creon

N.B. De afbeeldingen betreffen hier een voorbeeld van de meldkamertafel. De daadwerkelijke tafels en ICT-apparatuur in de meldkamers kunnen afwijken van deze weergave. Dit is mede afhankelijk van de specifieke locatie-eisen. 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail