Spring naar content

De nieuwe meldkamer Zeeland en Midden - en West-Brabant staat!

Laatste update:

In april 2018 werd in Bergen op Zoom de eerste paal in de grond geslagen. Nu is de zandvlakte veranderd in een modern gebouw dat onder andere de gemeenschappelijke meldkamer van Zeeland en Midden- en West-Brabant zal huisvesten.

Een kwart van de 8500 vierkante meters wordt ingericht voor meldkamermedewerkers van de brandweer, politie en ambulance. De huisvesting van de verschillende hulpdiensten is een belangrijk thema geweest in de aankleding van het gebouw. Toekomstige gebruikers hebben hierover kunnen meedenken in  klankbordgroepen en middels  internetenquêtes. Een van de bindende factoren van de verschillende hulpdiensten is de regio waarin zij opereren. Om deze reden zijn er door het hele gebouw fotomaterialen en foto’s van de natuur uit de regio te vinden.

fotos natuur

Dienstkleding in isolatieplaten
Ook is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid bij de bouw en is het gebouw zo goed als energie neutraal. Het gebouw heeft onder andere een ‘groen’ dak met zonnepanelen, een Warmte Koude Opslag installatie en een systeem onder het parkeerterrein om regenwater op te vangen. Een bijzonder initiatief is het maken van akoestische panelen bestaande uit textielvezels. Daarvoor is dienstkleding van politie, brandweer, ambulance en defensiepersoneel ingezameld voor de verwerking. Zo maken de hulpdiensten niet alleen gebruik van het gebouw, maar dragen zij zelfs bij aan het bouwmateriaal.

iso

 

 

 

 

 

 

Planning
Hoewel enige vertraging ervoor heeft gezorgd dat de bouwkundige oplevering in oktober 2019 niet meer werd gehaald, staat de oplevering van de ICT en de meldtafels niet stil. Volgens de nieuwe planning zal de bouwkundige oplevering in november  zijn en   de politie zal vervolgens in januari 2020 haar  intrek nemen in het pand. Op 1 februari 2020 dient de meldkamer technisch gereed te zijn. De migratie van de meldkamersystemen blijft op juni 2020 staan. Hierna zal de meldkamer operationeel zijn.

Meer weten?
Dan kun je terecht bij Alfred van der Meer, regionaal kwartiermaker  (Alfred.van.der.Meer@gmk-mwb.nl).

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail