Spring naar content

Handen uit de mouwen voor de nieuwe meldkamer

Laatste update:

Leon Goossens (Beheer Tilburg) en Simon de Leeuw (Beheer Middelburg) zullen vanaf nu in Bergen op Zoom kwartier gaan maken. Waar nu nog 20 lege rekken staan in de server-ruimte moet het straks gonzen van activiteit. Met slechts één gezamenlijk doel: een goed draaiend ICT-systeem opleveren waarmee 250 centralisten 24/7 hulpdiensten aan kunnen sturen zodat de 1,5 miljoen inwoners in onze regio zo snel mogelijk hulp krijgen in geval van nood.

Hoewel Simon zelf niet meegaat naar de nieuwe werkplek in Bergen op Zoom voelt hij zich wel heel sterk betrokken: “In 2015 kreeg ik mijn eerste mailtje over deze opdracht. De afgelopen jaren was vooral papierwerk, besluiten nemen en afwegingen maken. Nu wordt het echt tastbaar. Hoe bouwen we een volwaardige omgeving die niet te groot is en passend binnen de LMS-organisatie? Daar hebben we iedereen van beheer bij nodig, de samenwerking wordt steeds intenser en intensiever. Onze gezamenlijke kennis moeten we inzetten voor de nieuwe gemeenschappelijke meldkamer. Ondanks dat ik zelf niet meega voelt het wel alsof ik het voor mezelf bouw.”

Leon vertelt hoe hij de komende tijd aan de slag gaat: “In het nieuwe pand starten we echt helemaal blanco. Ik rijd straks met een paar serverkasten in m’n auto naar Bergen op Zoom. Zo komt het ook daar langzaam tot leven. In Tilburg ken ik in het doolhof van de serverruimte blind de weg, ik weet precies welk kabeltje in welke outlet zit en welke leverancier we moeten hebben als er iets mis gaat.” Hij lacht: “Zelfs als ze me bellen tijdens mijn vakantie op Santorini!

beheerders

Beiden zien het als een unieke kans om hun expertise in te zetten voor het bouwen van de meldkamer van de toekomst. Simon: “Hierin kan ik echt m’n ei kwijt: kritisch meedenken aan oplossingen vanuit mijn technische expertise èn de vertaling naar hoe het systeem kan ondersteunen aan het operationeel proces op de meldkamer. Een heerlijke rol – ik ben een pain in the ass als ik vind dat een burger niet geholpen is met een beslissing. Dan krijgen ze het van mij te horen!” De focus van Leon ligt op de inrichting en koppeling: “Er zullen de komende tijd zeker de nodige hik ups zijn, 1000 zaken die nog uit de kast komen vallen waar we oplossingen voor moeten bedenken. De ontwikkelingen op ICT-gebied gaan hard, daarin maken we meteen ook een professionaliseringsslag.” Wat het werk straks in de nieuwe situatie inhoudelijk nog van hen vraagt is nog onduidelijk. Leon: “Nu doen we nog heel veel zelf. Straks wordt een heel groot deel landelijk geregeld. Blijven er dan voor ons nog wel de leuke dingen over? We zullen het wel zien.”

Wat merkt de omgeving ondertussen van alle activiteiten? Simon: “We gaan eerst van twee naar drie meldkamers om te beheren voordat we weer terug gaan naar één systeem. Met een strakke planning. De landelijke ontwikkelingen staan ondertussen niet stil, de updates van de huidige systemen gaan ook gewoon door. Daarnaast gaan we de komende maanden nieuwe aanpassingen van GMS testen en invoeren en centralisten opleiden voor LMS. Tijdens deze verbouwing is de keuken gewoon open. Dit betekent dat centralisten daar iets van merken en extra belast kunnen worden.”

Samen hebben Leon en Simon duidelijk één gemeenschappelijk doel voor ogen: “We doen het niet voor onszelf. Voor ons is er maar één ding belangrijk: de burgers! Techniek is een voorwaarde: als 250 centralisten straks hun werk kunnen doen om onze 2,5 miljoen inwoners in geval van nood te helpen, dan hebben we ons werk goed gedaan. ”

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail