Spring naar content

Nauwkeurige locatiebepaling begin 2019 beschikbaar

Laatste update:

Dankzij een voor Nederland nieuwe techniek op mobiele telefoons, Advanced Mobile Location, kan de centralist nog sneller de juiste hulp naar de juiste plaats sturen. Bij telefoons die deze functie ondersteunen kan vanaf begin 2019 nauwkeurige locatie-informatie automatisch worden meegestuurd bij een 112-oproep.

Dat schrijft minister Grapperhaus van het Ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Door een constructieve samenwerking tussen de politie, de telecomproviders en mijn departement zijn bijna alle randvoorwaarden voor implementatie ingevuld. AML is technisch gereed. Begin 2019 wordt gestart met de gebruikers van toestellen gebaseerd op Google technologie. Later in 2019 volgen naar alle waarschijnlijkheid de gebruikers van telefoons gebaseerd op Apple technologie’, aldus de minister.
AML gebruikt wifi, gps en andere sensoren in de mobiele telefoon om de locatie te berekenen als iemand 112 belt. Dit is de standaardtechniek die de telefoon gebruikt om een locatie te bepalen (en die bijvoorbeeld te zien is op een kaart op de telefoon). Die gegevens stuurt AML tijdens het 112-gesprek vanzelf in een sms-bericht naar de centralist in de regionale meldkamer met wie de melder spreekt. Afhankelijk van de duur van het gesprek kunnen dit meer sms-berichten zijn. AML werkt alleen zo lang iemand belt met 112. Daarna schakelt het zichzelf uit.

Klaar voor de start
De Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) heeft samen met de betrokken partijen hard gewerkt aan de realisatie van deze nieuwe manier van locatiebepaling. Marieke Ackerman, projectleider AML van de LMS, vertelt over de gezamenlijke voorbereiding: ‘Het ministerie van JenV heeft afspraken gemaakt met de telecomproviders. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over dat dat ze de AML-berichten transporteren en dat AML gratis is voor de burger. De technische keten om de AML-berichten te kunnen ontvangen en te tonen bij de centralist die het gesprek in behandeling heeft, is door de politie gerealiseerd. De benodigde versie van GMS is uitgerold op alle meldkamers. De instructie is door de politie, ambulance, brandweer en KMar verspreid onder centralisten. De communicatie over AML staat klaar voor publicatie. De laatste puntjes op de i worden komende weken gezet. Hierna kunnen we de activatie van AML starten op Android-telefoons’.

112app
Naast de invoering van AML wordt er door de politie ook gewerkt aan de invoering van een 112app, waarmee locatiebepaling ook sneller en nauwkeuriger kan plaatsvinden. Dit gebeurt in afstemming met de brandweer, ambulance en KMar. Halverwege 2019 wordt een nieuwe technische infrastructuur voor de 112-dienstverlening in gebruik genomen. Zodra de vernieuwing van de nieuwe technische infrastructuur voor de 112-dienstverlening is gerealiseerd, kan de werking van de 112app beproefd worden.

Diverse manieren locatiebepaling 
Meer weten over de verschillende manieren waarop een centralist de locatie kan bepalen van een melder? Bekijk dan deze infographic over locatiebepaling.

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail