Spring naar content

Advanced Mobile Location op korte termijn in Nederland

Laatste update:

Om burgers in nood te kunnen helpen, hebben de noodhulpdiensten behoefte aan essentiƫle informatie zoals locatie-informatie. Advanced Mobile Location (AML) is een nieuwe manier voor een 112-alarmcentrale om automatisch locatie-informatie vanuit een mobiel toestel te ontvangen bij noodoproepen. TNO heeft dit onderzocht en aanbevelingen gedaan.

AML heeft twee voordelen: 1) het toestel herkent een 112-oproep en stuurt dan automatisch de locatie via een bericht naar de 112-alarmcentrale en 2) de locatie die op basis van GPS wordt bepaald, is veel nauwkeuriger dan de locatie op basis van de mast. Het is een veelbelovende techniek die in een aantal Europese landen al is ingevoerd, maar werkt vooralsnog alleen op Android-toestellen en is daarmee voor een deel van de mobiele bellers nog geen oplossing.

Onderzoek mogelijke invoering
De LMO heeft aan TNO gevraagd om, in het kader van een mogelijke introductie van AML (op basis van Android ELS) in Nederland, uit te zoeken:

  • hoe AML (op basis van Android ELS) werkt,
  • wie wat moet doen bij de introductie van AML (op basis van Android ELS) in Nederland,
  • welke keuzes en afwegingen er zijn.

AML

 

AML snel beschikbaar stellen
De belangrijkste aanbeveling in het TNO Rapport Advanced Mobile Location is om AML op basis van Android ELS mogelijk te maken in Nederland, zodat op korte termijn bij alle mobiele oproepen naar 112 vanaf Android toestellen nauwkeurige locatie-informatie beschikbaar komt voor hulpverleners. In het rapport zijn ook aanbevelingen gegeven om AML op termijn te borgen via wetgeving, zodat AML ook bij niet-Android toestellen zoals Apple iPhone gebruikt kan worden.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt in een brief over AML aan de Tweede Kamer toe om de aanbevelingen uit het rapport in goed overleg met de politie, brandweer en ambulance, voortvarend op te pakken om te komen tot een zorgvuldige invoering de komende periode.

Meerdere manieren locatiebepaling
Om de (ontvangst van) locatiegegevens op de meldkamer te verbeteren, zijn naast AML meerdere nieuwe manieren om de locatie van een melder te bepalen beschikbaar of in ontwikkeling. De infographic Informatiebepaling geeft een overzicht hiervan.

NB. Op 24 januari 2018 heeft Apple aangekondigd dat Advanced Mobile Location in iOS 11.3 ondersteund wordt voor landen waar AML gebruikt wordt voor alarmoproepen. De vrijgave van iOS 11.3 wordt in het voorjaar van 2018 verwacht. Hiermee kan AML gebruikt worden voor mobiele oproepen naar 112 vanaf zowel Android toestellen als Apple iPhones.

Lees Apple previews iOS 11.3 
https://www.apple.com/newsroom/2018/01/apple-previews-ios-11-3/

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail