Spring naar content

Meldkamer Noord-Nederland

In 2011 zijn de meldkamers in Groningen, Drenthe en Friesland samengevoegd in de Meldkamer Noord-Nederland. Vanuit de missie “ Wij helpen helpen” ondersteunt het team 24/7 de hulpverleners op straat.

De meldkamer, gevestigd in Drachten, bedient een gebied dat zich uitstrekt van Schiermonnikoog tot aan Nieuw-Schoonebeek, van Terschelling tot en met Meppel, een deel van het IJsselmeer en bijna de gehele Waddenzee.

 

 

 

 

 

 

Het team van de meldkamer bestaat uit ongeveer 250 medewerkers van politie, brandweer en ambulancezorg die 24/7 in wisselende diensten de hulpverleners op straat ondersteunen vanuit een regierol. De rol van hoofd meldkamer wordt vervuld door Gerhard van Hoeven.

Op 1 januari 2023 zijn volgens de planning in totaal 13 locaties aangesloten op de landelijke IV- en ICT-infrastructuur. Dit zijn tien meldkamers, met daarbij één extra locatie voor Midden-Nederland en de twee landelijke operationele centra van de KMar en de politie. Het aansluiten van de meldkamer Noord-Nederland staat voor het eerste kwartaal van 2021 op de planning.

In aanloop naar de aansluiting werden in 2019 de meldkamertafels vervangen. De tafels waren acht jaar na de samenvoeging afgeschreven en uiteindelijk was de vervanging een mooie kans om de meldkamervloer te verbouwen. Hier lees je over de verbouwing.

 

 

 

 

 

 

Samenwerkende organisaties

In de meldkamer Noord-Nederland werken de volgende organisaties samen: 

 Meer informatie over de Meldkamer Noord-Nederland is te vinden op de eigen site.