Spring naar content

Meldkamer Limburg

Met de samenvoeging van de meldkamers Maastricht en Venlo werd op 18 oktober 2016 de Meldkamer Limburg operationeel.

 

 

 

 

 

 

Gevestigd in Maastricht, bedient de Meldkamer Limburg de gehele provincie Limburg. De provincie grenst voor het grootste deel aan België en Duitsland (Belgische provincie Limburg, Belgische provincie Luik en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen). Risico’s op het grondgebied van de aangrenzende landen kunnen ook (grote) gevolgen hebben voor Limburg. Daarom is grensoverschrijdende dan ook noodzakelijk.

Daarnaast kan het zomaar gebeuren dat je in een grensgebied bij het bellen van 112 bij een buitenlandse meldkamer terecht komt. Dankzij de jarenlange samenwerking tussen de meldkamers, wordt er snel geschakeld naar de meldkamer van het gebied waar je je bevindt en worden de hulpdiensten snel op weg gestuurd. Op basis van (internationale) verdragen en overeenkomsten zijn jaarlijks honderden grensoverschrijdende inzetten over en weer mogelijk vanuit de Meldkamer Limburg.

Op 1 januari 2023 zijn volgens de planning in totaal 13 locaties aangesloten op de landelijke IV- en ICT-infrastructuur. Dit zijn tien meldkamers, met daarbij één extra locatie voor Midden-Nederland en de twee landelijke operationele centra van de KMar en de politie. Het aansluiten van de Meldkamer Limburg staat voor het eerste kwartaal van 2021 op de planning.


Samenwerkende organisaties

In de meldkamer Maastricht werken de volgende organisaties samen:

-Veiligheidsregio Limburg-Noord (www.vrln.nl)
-Veiligheidsregio Zuid-Limburg (www.vrzl.nl)
-Politie eenheid Limburg (www.politie.nl)
-RAV Limburg-Noord (www.ambulancezorgln.nl)
-RAV Zuid-Limburg (www.ggdzl.nl)