Spring naar content

12,5 jaar meldkamer Noord-Nederland

Laatste update:

En alweer is het feest in meldkamerland! Op dinsdag 28 mei viert de meldkamer Noord-Nederland dat het 12,5 jaar geleden werd geopend op het A7-terrein in Drachten. De samengevoegde meldkamers van Assen, Leeuwarden en Groningen konden door deze schaalvergroting beter de pieken in hulpvragen opvangen. Het bleek het begin naar een nog grotere beweging: die van een landelijke LMS-netwerk.

Het was deze schaalvergroting waardoor tijdens de officiële opening op 28 november 2011 toenmalig staatssecretaris Fred Teeven de meldkamer in Drachten een voorbeeld van de meldkamer van de toekomst noemde. Het hoofd meldkamer uit die periode Tom van der Vlist gaf destijds al aan dat deze meldkamer geen eindpunt was maar het begin. En dat was, gelet op het (toekomstige) landelijke LMS-netwerk van 10 meldkamers die elkaars werk kunnen overnemen, zeker waar.

Samenwerken blijft van belang

Hoofd meldkamer Gerhard van Hoeven: ‘Samenwerking vraagt constant aandacht, dat moet je organiseren. In Noord-Nederland doen we dat met al onze drie ketenpartners. Ambulance, politie en veiligheidsregio/brandweer hebben eigenhandig te maken met vernieuwingen en een veranderende maatschappij waarop ze moeten inspelen. Dat vraagt dat je elkaar aan de voorkant opzoekt, op alle niveaus, van de bestuurslaag tot centralist. En dat doen wij goed. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze mensen die het verschil maken voor de burger in nood en hulpverlener op straat. Wij zijn samen sterk als elke seconde telt.’

Ook toenmalig hoofd meldkamer Tom van der Vlist geeft die boodschap mee als hem nu wordt gevraagd wat hij nog wil meegeven voor de komende jaren. ‘De integratie van de samenwerking van de kolommen was destijds in 2011 nergens zo sterk als in Noord-Nederland, zorg dat je dat nooit kwijtraakt. Op straat wordt er heel sterk samengewerkt, dan moet je dat op een meldkamer niet gaan scheiden.’

 

Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven en destijds hoofd meldkamer Tom van der Vlist tijdens de openingshandeling op 28 november 2011.

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail