Spring naar content

Tijdelijke verhuizing Meldkamer Limburg

Laatste update:

De Meldkamer Limburg gaat zoals het er nu uitziet in Q2 2021 aansluiten op de LMS. Omdat het aanpassen van alle meldtafels op de meldkamervloer langer ging duren, was de 24/7 beschik- en bereikbaarheid niet meer te garanderen. Daarom was het nodig om de meldkamer tijdelijk te verhuizen.

Zo’n verhuizing is niet iets dat elke week gebeurt. Er zijn dus ook geen draaiboeken voor. Voor het projectteam een uitdaging om een draaiboek te maken met een planning, waarbij rekening gehouden moest worden met allerlei scenario’s.

Proefverhuizing
Op 4 november is samen met de verhuizer een zogenaamde proefverhuizing gedaan van een meldkamertafel. Zo konden de verhuizers beoordelen of het bedachte systeem, waarbij een meldkamertafel met een kraan van boven naar beneden wordt getakeld, in de praktijk uitvoerbaar was. Daarnaast werd beter inzichtelijk hoeveel tijd met het afbouwen, verhuizen en weer opbouwen van een tafel gemoeid zou zijn.

En dan is het zover: Verhuisdag!
Dinsdagmorgen 24 november 2020 om 08.00 uur ging de verhuizing van start. De kraan werd (wederom) beneden in de hal van het MCC geplaatst, zodat deze al in de juiste positie kon worden gezet voor de verhuizing. Met de ervaringen van de proefverhuizing was dit redelijk snel gepiept.

Binnen 4 uur back in business
Rond 12.30 uur waren er al vier meldtafels geheel verhuisd, opgebouwd en gebruiksklaar gemaakt. De eerste centralist kon meteen zijn werkzaamheden in de tijdelijke / nieuwe ruimte hervatten. Leuk detail is dat deze centralist binnenkort met pensioen gaat, dus dat maakt het feit dat hij de eerste ‘bewoner’ is extra leuk.

Totale operatie in 3 dagen
Drie dagen later werd de laatste tafel van de derde naar de eerste verdieping gebracht. Een moment dat iedereen toch even stil is. Alle weken van voorbereiding kwamen samen. Een klein applaus als de laatste tafel in de hijskraan langzaam naar beneden gaat en de tijdelijke ruimte werd ingereden. De tijdelijke meldkamer is een feit!

Door Chantalle Houben, Meldkamer Limburg

 

Weetje: Een meldkamertafel zonder schermen en telefoons weegt al zo’n 300 kilogram.

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail