Spring naar content

Redding uit drijfzand dankzij locatiebepaling AML

Laatste update:

Als elke seconde telt, is snelle en nauwkeurige locatie-informatie van levensbelang. Dankzij de techniek Advanced Mobile Location (AML) kon de locatie van twee wandelaars in nood snel bepaald worden en werden zij gered uit hun benarde situatie.

Begin 2019 werd de techniek Advanced Mobile Location (AML) beschikbaar voor Android telefoons en later dat jaar ook voor iPhone gebruikers. Met deze techniek worden locatiegegevens verstuurd naar de meldkamer wanneer je 112 belt. De centralist kan dan sneller de juiste hulp sturen naar de juiste plek. Dat kan een groot verschil maken als iemand in nood niet duidelijk kan maken waar hij zich bevindt. Zoals tijdens een mooie wandeling op een van de Waddeneilanden.

De twee personen waren afgelopen week aan de wandel op Texel. Onverwachts kwamen zij vast te zitten in het drijfzand. Op eigen kracht kwamen ze er niet meer uit. Een omstander kwam de mensen tegen en belde 112. De eerste vraag van de centralist in de meldkamer is dan: “Wat is je locatie?” Het enige wat de melder zag was zand en water. Voor de hulpverleners lastig om te vinden. Dankzij AML kon de centralist op een digitale kaart exact zien waar de melder was. Dit maakte het een stuk makkelijker om bij het slachtoffer te komen. De politie van Texel ging met een 4x4 voertuig op pad door het modderige gebied om de wandelaars te helpen en bevrijdde hen uit het drijfzand.

AML Texel reddingAML 2

Bron: Instagram politie_ocnh 

 

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail