Spring naar content

Locatiebepaling 112-meldingen nu ook via Tolkcontact-app

Laatste update:

Mensen met een communicatieve beperking kunnen 112 bereiken met via de Tolkcontact-app. Vanaf deze week is er een nieuwe versie beschikbaar, waardoor ook de locatie van de beller wordt verzonden naar de 112-centrale.

Als via de nieuwe Tolkcontact-app (voorheen Signcall) contact wordt opgenomen met 112, wordt de locatie verzonden naar de 112-centrale. Met goede locatiegegevens kan de centralist snel de juiste hulp naar de juiste plek sturen.

Snel en nauwkeurig
Tolkcontact is op dit moment de enige aanbieder van deze software. Met de Tolkcontactsoftware kunnen mensen met een communicatieve beperking met 112 communiceren via real-time-text tekst of met tussenkomst van een tolk. De 112-centrale kreeg tot nu toe geen nauwkeurige locatie-informatie van deze oproepen. Ook Advanced Mobile Location, een functionaliteit op mobiele telefoons waarmee locatiegegevens aan de meldkamer worden verzonden, werkt niet bij dergelijk meldingen. Dat komt doordat de oproep via internet verloopt. In een noodsituatie telt elke seconde. Snelle, nauwkeurige en betrouwbare locatiebepaling van het incident is daarbij cruciaal. Met de nieuwe versie is dat gerealiseerd.

TCA
Juiste hulp naar juiste plek
De Europese Commissie heeft Nederland in 2019 het signaal gegeven dat ook voor deze oproepen locatie-informatie beschikbaar moet zijn. De Landelijke Meldkamer Samenwerking heeft dit signaal opgepakt. Medewerkers van het Meldkamer Diensten Centrum hebben in goede samenwerking met de aanbieder van de Tolkcontact software (Berengroep), de leverancier van de software in de 112centrale (nWise) en de leverancier van het 112-platform (KPN) nieuwe software ontwikkeld en getest. Vanaf deze week is de nieuwe versie van de Tolkcontactsoftware beschikbaar gesteld voor mensen met een communicatieve beperking.

Gratis
De nieuwe Tolkcontact-app is te downloaden via de AppStore en de Play Store. Op de site van Tolkcontact vind je meer informatie voor gebruikers.

Infographic locatiebepaling meldkamers
Om de (ontvangst van) locatiegegevens op de meldkamer te verbeteren, zijn meerdere manieren beschikbaar of in ontwikkeling om de locatie van een melder te bepalen. Bekijk het overzicht in de infographic locatiebepaling meldkamers.

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail