Spring naar content

Nieuwe meldkamer Zeeland – Midden- en West-Brabant in werking

Laatste update:

Vanaf 9 juni is de nieuwe meldkamer Zeeland – Midden- en West - Brabant operationeel in Bergen op Zoom. De verhuizing van de meldkamers in Middelburg en Tilburg is veel méér dan alleen een verandering van pand. Vanaf nu maakt de nieuwe meldkamer deel uit van een groter geheel.

Marten Siderius, hoofd Meldkamer, licht toe: ”Naast onze bereikbaarheid voor zo’n 1,4 miljoen inwoners van Zeeland en Midden- en West Brabant, zijn we van betekenis geworden in het grotere, landelijk netwerk. We zijn hiermee ingericht om nu en in de toekomst burgers in nood beter te helpen en om brandweer, politie en ambulancezorg beter te faciliteren bij hulpverlening en bij de bestrijding van crises en rampen. Concreet betekent het dat wij vanaf nu ook een rol kunnen spelen bij landelijke continuïteitsproblemen, of die nu worden veroorzaakt door de operatie, door de techniek of door Covid-19. En kunnen we als Fallback of uitwijk voor andere meldkamers fungeren. Dat is zonder meer een mijlpaal! En vice versa hebben wij nu zelf ook een betere achtervang; de meldkamers in Den Bosch en Rotterdam zijn daarop voorbereid. Dat is belangrijk voor de burgers in ons gebied en voor de collega's buiten, van brandweer, politie en ambulancezorg, voor wie wij immers zorg dragen voor informatie, coördinatie, regie en voor een life-line. Vooral als elke seconde telt.”

Goed voorbereid
Aan de samenvoeging van beide meldkamers in Bergen op Zoom is een lange tijd van voorbereiding vooraf gegaan. Vooral de complexe ICT-omgeving en telefonie in de verschillende omgevingen vereiste zorgvuldigheid: het goed ontkoppelen en verbinden van de cruciale technische aansluitingen, zonder dat dit merkbaar is voor burgers in nood of hindert bij de aansturing van incidenten op straat.

Laatste meldingen
Het was een rustige dienst in Middelburg, met eigenlijk maar één echte melding. Laat die nou net binnenkomen net vóór het moment van overgaan: een zeilboot die op zee mogelijk in de problemen was geraakt. De politie alarmeerde de Kustwacht, die ook via de marifoon geen contact met de boot kregen. De reddingsboot werd gealarmeerd, net op het moment dat Bergen op Zoom de incidenten overnam. Uiteindelijk werd de zeilboot gespot en bleek alles in orde met de zeiler. Het geeft de centralisten in Middelburg een goed gevoel dat de laatste melding een waterincident is!

Het laatste bericht in de ether van het OC Tilburg klonk als volgt: “Beste collega’s, na al die jaren voorbereiding, is het dan zover. Het allerlaatste bericht vanaf OC Tilburg. Allereerst wil ik jullie bedanken, zonder jullie hulp en begrip en geduld was het vandaag niet gelukt. Ik kijk terug op een mooie tijd in Tilburg, maar ik kijk ook zeker uit naar Bergen op Zoom. Helemaal omdat jullie dan eindelijk een bakkie bij ons kunnen doen. Zo krijgen onze stemmen eindelijk een gezicht. Dus na de Corona zijn jullie meer dan welkom, ik kijk er naar uit. Aan mij de grote eer om de laatste historische woorden te zeggen: ‘OC Tilburg voor altijd…UIT.’”

Op de locaties in Middelburg en Tilburg werd op gepaste wijze stilgestaan bij het afsluiten van een tijdperk. Na de laatste melding gingen de schermen één voor één op zwart en bleef de telefoon stil…Met elkaar werd even de tijd genomen om terug te blikken en een feestelijke toost uit te brengen op de 'goede oude tijd' die achter ons ligt en de vooruitblik naar de frisse start van de nieuwe meldkamer in Bergen op Zoom.

Samen klus geklaard
Marten kijkt tevreden terug op een succesvol afgeronde migratiedag: “Ik dank iedereen die de afgelopen jaren, maanden, weken en ook vandaag zijn of haar energie heeft gezet op de besluitvorming, de financiering, de bouw, de inrichting en de migratie en verhuizing. Sámen hebben we een grote klus geklaard!”

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail