Spring naar content

Lekker zitten op nieuwe meldkamerstoelen

Laatste update:

De Europese aanbesteding voor de levering van meldkamerstoelen is in volle gang. Op 15 januari mochten centralisten van alle samen te voegen meldkamers stoelen testen in Driebergen.

Er zijn bij de huidige meldkamers in het algemeen twee verschillende stoelen beschikbaar. Daarom zijn er bij de aanbesteding 2 typen stoelen uitgevraagd voor 24/7 gebruik. De actieve stoel is optimaal instelbaar om medewerkers van verschillende postuur te ondersteunen bij invoer werkzaamheden. De comfort stoel is zeer aangenaam om langdurig een observatiehouding te ondersteunen. Tijdens de testdag werd op comfort (gebruikersgemak) en ergonomie getest. Deze beide onderdelen scoren samen 50%. Andere onderdelen die scoren zijn: onderhoudsplan, duurzaam retourbeleid, prijs en uurtarief onderhoudsmonteur.

Proefzitten
Ed van Veen, politiecentralist Meldkamer Apeldoorn was één van de testers die op 13 stoelen heeft gezeten: ‘In groepen van ongeveer 8 mensen, afkomstig van de diverse meldkamers en van de diverse disciplines, zijn de stoelen uitgeprobeerd. We gaven een oordeel aan de hand van de stoel in zijn algemeenheid, de mogelijkheden en instellingen enzovoorts. Iedereen maakte per stoel een testrapport’.
In totaal hebben 40 centralisten in sessies van 1,5 uur de stoelen getest. Voordat de ‘proefpersonen’ konden testen, kregen ze een toelichting op het testprogramma, een korte cursus ergonomie en uitleg over de mogelijkheden van de teststoelen. Het instellen bleek niet altijd makkelijk te gaan. Een tester merkte op dat het instellen van de zithouding tijd en inspanning kost en het niet eenvoudig is om bij alle knoppen te komen.

proefzitten

Verschillende stoelen
In totaal zijn 13 verschillende stoelen - zowel ‘actieve’ als ‘passieve’  - van 3 leveranciers getest. De namen van de leveranciers waren afgeplakt om de test zo neutraal mogelijk te laten verlopen. “Het werd wel duidelijk dat er geen eenduidige favoriete stoel uit gaat komen. ‘Elke stoel heeft wel zijn ‘voors’ en ‘tegens’. En ook heeft elke tester weer zijn of haar eigen voorkeur. Nu maar hopen dat mijn voorkeursstoel ook echt in gebruik genomen wordt’, besluit Veen knipogend. 

Planning
Op basis van een inventarisatie over alle meldkamers en testresultaten worden twee stoelen gekozen. Begin maart wordt duidelijk welke leverancier de stoelen voor de nieuwe meldkamers mag leveren. Na afronding van de aanbesteding kan elke meldkamer naar eigen behoefte aantallen comfort en actieve stoelen aanschaffen. De verwachting is dat de stoelen in 95 procent in behoefte voorzien. Kleine aanpassingen van de stoelen tot volledig maatwerk in verband met (ergonomie) klachten blijven een optie.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je terecht bij Alfred van der Meer, 06 212 989 74 of alfred.van.der.meer@k-lmo.nl

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail