Spring naar content

Geslaagde open dagen nieuwe meldkamer Den Bosch

Laatste update:

Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober opende de nieuwe Meldkamer Oost-Brabant in Den Bosch haar deuren voor relaties (zaterdag) en meldkamermedewerkers en hun gezin (zondag). In totaal kwamen zo’n 650 mensen op bezoek. Zowel de bezoekers als het organisatieteam hadden het goed naar hun zin!

 ‘Rode, witte of blauwe overschoentjes?’ Tja, ondanks onze multi-meldkamer moest men ter bescherming van de nieuwe vloerbedekking toch direct na binnenkomst kleur bekennen. Gelukkig zagen we ook mooie multi-color combinaties ontstaan. Na het aantrekken van de schoentjes, uitleg over de looproute en overhandigen van de goodiebag kon de ontdekkingstocht door het gebouw beginnen. Deze begon bij de SGBO/opschalingsruimte op de begane grond, waar onder andere René van Santvoort bevlogen vertelde over hoe er hier gewerkt gaat worden bij calamiteiten met grote impact op de omgeving. Via de trap kwam men op de eerste verdieping, waar een compilatie van de vlogs van Jos over de verbouwing te zien was. Verderop in de ruimte volgde een tentoonstelling met foto’s en materialen van de meldkamer Den Bosch door de tijd heen. Ook waren er een aantal heuse museumstukken ‘ingevlogen’, zoals een meldtafel uit 1953 en een ouderwetse ARBI. Met de uitleg van Hans van Ettekoven erbij kwam het meldkamergevoel van vroeger weer helemaal terug.

Daar waar het allemaal gebeurt: de meldkamer
Vervolgens door naar de tweede verdieping, waar deelname aan de ‘meldkamerquiz’ zeer populair was onder de bezoekers. Onder leiding van quizmasters Sandra Visser, Desirée Leppens en Elmar Nielen werd ieders kennis flink op de proef gesteld. Op zondag konden ook de kinderen meespelen in een speciale kinderquiz. Met de nodige kennis op zak vervolgde men de route naar daar waar het allemaal gebeurt: de meldkamer. Voor velen het meest interessante deel van de tour. Rondom de tafels van de centralisten die uitleg gaven was het bijna de gehele dag door gezellig druk. Verderop was op de zondag een film van de werkwijze op de meldkamer bij een multidisciplinair incident te zien. Het inhoudelijke deel eindigde in de opschalingsruimte van de meldkamer, waar Marco van de Ven een en ander toelichtte en waar natuurlijk de enorme video wall flink de aandacht trok. Na de lift genomen te hebben naar de eerste verdieping was het tijd voor een afsluitend drankje en hapje in de kantine. En natuurlijk een praatje met andere aanwezigen!

Positieve reacties bezoekers
Doel van de open dagen was dat meldkamermedewerkers en hun familie, collega’s die niet op de meldkamer werken en andere relaties op een laagdrempelige en informele manier de nieuwe meldkamer Oost-Brabant konden komen bekijken. Uit zowel de reacties van bezoekers tijdens de open dagen als de eerste resultaten van een enquête onder de bezoekers van zaterdag blijkt dat dit doel zeker geslaagd is. Vooral de goede en open sfeer door de enthousiaste ontvangst en uitleg bij de verschillende onderdelen werd zeer gewaardeerd. En natuurlijk het gebouw en de inrichting zelf: iedereen vindt het prachtig geworden! 

MKOB open dag

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail