Spring naar content

Onderzoek bereikbaarheid en continuïteit na stroomstoring Amsterdam

Laatste update:

Op 17 januari 2017 is er een grote stroomstoring in Amsterdam. De storing veroorzaakt een piek in het aantal 1-1-2 oproepen, met oplopende wachttijden. Berichten over de (on)bereikbaarheid van 1-1-2 en het overlijden van hulpbehoevende personen roepen vragen op over de bereikbaarheid en continuïteit van de betrokken meldkamers. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vraagt de Inspectie Veiligheid en Justitie, de Inspectie Gezondheidszorg en het Agentschap Telecom een onafhankelijk inspectieonderzoek uit te voeren.

Het onderzoek van de inspecties richtte zich op de vraag waardoor de lange wachttijd is ontstaan. De centrale vraag in dit onderzoek was: Hoe was de bereikbaarheid en de continuïteit van de meldkamers Amsterdam- Amstelland, Zaanstreek-Waterland en de Landelijke 1-1-2 centrale Driebergen gedurende de stroomstoring op 17 januari 2017 geborgd?

Doel was niet om te kijken naar de verwijtbaarheid, maar naar de vermijdbaarheid bij een mogelijke volgende stroomstoring en/of piek aan 1-1-2 oproepen. Het onderzoek was er dan ook vooral op gericht om hiervan te leren.

Conclusies
Tijdens een stroomstoring is een piek aan 1-1-2 oproepen niet te voorkomen, zoals ook bleek op 17 januari 2017. Desondanks moeten 1-1-2 bellers er wel op kunnen vertrouwen dat er alles aan is gedaan om de wachttijd tot een minimum te beperken. Iedere seconde telt immers! Zowel de landelijke centrale als die van Amsterdam-Amstelland had tijdens de stroomstoring meer maatregelen moeten treffen om de piek aan telefoontjes te kunnen bolwerken, constateren de inspecties. Ook moeten telecomaanbieders voorzieningen treffen om de bereikbaarheid van 1-1-2 te waarborgen.

Verbetering continuïteit
Het onderzoek leidde tot aanbevelingen om de continuïteit van 1-1-2 te verbeteren. Voor het meldkamerdomein brengt de realisatie van landelijke IV en ICT voorzieningen belangrijke verbeteringen in de continuïteit met zich mee. Vooruitlopend op de realisatie hiervan worden maatregelen genomen om de continuïteit van meldkamers te verbeteren. Zo heeft de landelijke 1-1-2 centrale het mandaat om bij piekbelasting over te gaan tot het routeren van 1-1-2 oproepen naar andere meldkamers. Technisch worden voorzieningen getroffen om de belasting van het 1-1-2 verkeer zowel landelijk als lokaal inzichtelijk te maken.

Voorbereiding gevolgen uitval
De 1-1-2 keten is zo sterk als de zwakste schakel. De storing heeft duidelijk gemaakt dat sprake is van sterke afhankelijkheid van ononderbroken energieleverantie. Door de grote betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet is de preparatie om de gevolgen bij uitval tegen te gaan beperkt. Die kwetsbaarheid treft de samenleving maar ook de telecomproviders en de hulpverleningsdiensten. Over deze aspecten is nog nader overleg of onderzoek gaande.

Meer weten?
Lees dan de reconstructie Hoe één verroest draadje de halve Randstad platlegt van het NRC en/of het Inspectierapport ‘Onderzoek naar de stroomstoring Amsterdam en omstreken’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail