Spring naar content

Europese 112-dag zaterdag 11 februari 2017

Laatste update:

Aanstaande zaterdag 11 februari (11-2) is het de Europese dag van het alarmnummer 112. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie om mensen er bewust van de te maken dat 112 in alle EU-lidstaten bereikbaar is voor hulp in levensbedreigende situaties.

Het thema van deze achtste editie van de 112 dag sluit aan bij de ‘European Emergency Number Assocition’ (EENA): ‘de inzet van social media bij noodsituaties’. Hierbij ligt de nadruk op situaties waarin men 112 moeten bellen (‘Als elke seconde telt’) en wanneer juist niet.

112, als elke seconde telt

Bij een stroomstoring of een flinke storm neemt het telefoonverkeer naar de 1-1-2 alarmcentrale vaak fors toe. Daardoor kunnen de telefoonlijnen tijdelijk overbelast raken, waardoor de kans bestaat dat mensen in nood 1-1-2 niet kunnen bereiken.
Je belt 1-1-2 als elke seconde telt. Dus als iemand ernstig gewond is of dringend medische hulp nodig heeft. Ook bij verdachte of gevaarlijke situaties, zoals een inbraak of beroving, bel je altijd 1-1-2.
Is er geen spoed, zoals bij geluidsoverlast of een verkeerd geparkeerde auto, neem dan contact op met de politie via het Landelijke Politienummer 0900-8844, de gemeente of bij een stroomstoring de energieleverancier.

Bekijk hier de infographic die stap voor stap uitlegt wat er gebeurt als je 112 belt.

Social media

Aanstaande zaterdag besteedt het Ministerie van VenJ aandacht aan de EU-dag 112 op Facebook en Twitter. Ze gebruiken hiervoor de hashtag ‘#112Day2017’ en ook de verschillende hulpverleningsdiensten zetten social media in om aandacht te vragen voor deze Europese 112- dag.

 

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail