Spring naar content

Nieuwbouw Meldkamer Zeeland-West-Brabant van start

Laatste update:

Na alle voorbereidingen, formuleren van eisen en wensen, ontwerpen, aanvragen van vergunningen, aannemersselectie, etc. start in het nieuwe jaar daadwerkelijk de bouw van het politiekantoor in Bergen op Zoom, waar ook de meldkamer wordt gehuisvest. Op 8 januari 2018 gaat de spreekwoordelijke eerste schop in de grond.

Inmiddels is het technische ontwerp afgerond en heeft de gemeente vergunning verleend voor de bouw. De definitieve keuze van een aannemer uit 5 partijen volgt eind deze. Er ligt een strakke bouwplanning klaar. De aannemer levert het gebouw naar verwachting medio 2019 op. Daarna volgt de inrichting van het pand met meubilair en ICT voorzieningen. De politie afdelingen kunnen dan eind september of begin oktober naar het pand verhuizen. De meldkamer volgt begin 2020.

Duurzaam
De architect is voor het ontwerp van het pand vooral geïnspireerd door het Hollandse landschap. Zo verwijzen de ‘vlakken’ aan de buitenkant naar de Brabantse weilanden. Een belangrijk thema bij de bouw van dit pand is duurzaamheid. Onder meer door de toepassing van een ‘groen’ dak, zonnecellen en een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie en het gebruik van duurzame en gerecyclede materialen. Een mooi en innovatief voorbeeld is het feit dat de gevelisolatie gaat bestaan uit katoenkleding. Er wordt gekeken of hiervoor politie-uniformen gebruikt kunnen worden.

Emplacement
De nieuwbouw komt in het stationsgebied op steenworp afstand van het huidige (districts) bureau aan de Jacob Obrechtlaan. Inmiddels ligt er nieuwe weg met straatnaam Emplacement. Aan deze weg is (betaalde)parkeergelegenheid voor zo’n 100 voertuigen.

Gebruikers
In het bureau komen het Basisteam Bergen op Zoom, district De Markiezaten, een TGO-team, DROS (Team surveillance honden, Regionaal service centrum, SGBO-ruimte), DRIO (DIK, A&O, TCI), DBRE, TFS, meldkamer (Veiligheidsregio Zeeland en Veiligheidsregio MWB, DROC, RTIC), Regionaal coördinatie centrum Veiligheidsregio MWB. Er komt een restaurant dat plaats biedt aan 100 personen. Deze ruimte is ook geschikt voor het organiseren van bijeenkomsten met grote groepen mensen en overleg. 

MK BoZ

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail