Spring naar content

Werkplan IV en ICT vastgesteld

Laatste update:

Het realiseren van een landelijke, robuuste, gestandaardiseerde en toekomstbestendige ICT infrastructuur is een essentieel onderdeel van de vorming van de LMO. Het werkplan IV en ICT beschrijft hoe in de komende jaren die landelijke IV en ICT omgeving tot stand komt.

De Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) wil het werk van centralisten technisch ondersteunen met een robuuste, gestandaardiseerde en toekomstbestendige ICT infrastructuur. Dit zorgt voor continuïteit en kwaliteit, voor flexibiliteit in uitwijk en opschaling en ook voor schaalbaarheid. Het maakt ook dat de meldkamer klaar is voor nieuwe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de verwerving en inrichting van NMS, de vernieuwing van C2000 en/of de doorontwikkeling van 1-1-2.

Centrale ICT voorzieningen én vernieuwing IV
Er is gekozen voor een strategie waarbij de centrale ICT-voorzieningen worden gerealiseerd en parallel de voorbereiding voor de vernieuwing van IV wordt gestart. Ook  is er ruimte voor de doorontwikkeling en implementatie van de gestandaardiseerde werkprocessen die de samenwerkende disciplines voor ogen hebben.

De centrale ICT-omgeving wordt komend jaar gerealiseerd en daar moeten de 10 nieuwe (samengevoegde) meldkamers op worden aangesloten. Ook moeten de applicaties voor de centralisten en andere gebruikers worden geïnstalleerd en getest. Dit zijn voor het grootste deel dezelfde applicaties die nu worden gebruikt; een aantal daarvan wordt wel verplaatst naar het landelijke rekencentrum.

Van papier tot meldtafel
Het nu vastgestelde werkplan beschrijft op hoofdlijnen de op te leveren producten. Die variëren van “papieren” producten zoals ontwerpen tot computercentrum inrichting en werkende meldtafels. Ook een ingerichte en werkende beheerorganisatie behoort daar toe.

Wordle IV en ICT werkplanProjectmatige aanpak
Om alles te realiseren worden projecten gestart. Elk van de projecten realiseert één of meer van de op te leveren producten. Voor 2016 zijn dat allereerst het landelijk rekencentrum, maar ook de ICT middelen voor de nieuwe meldkamer in Rotterdam. In de loop van de tijd worden ook andere projecten gestart voor het aansluiten van een nieuwe samengevoegde meldkamer. Hiervoor zijn ook de plannen van de betreffende regio’s nodig.  Om die reden is de exacte planning van alle aansluitingen nog niet in het werkplan vastgelegd, maar wordt uitgegaan van een globale aansluitplanning die in samenwerking met alle betrokkenen steeds nauwkeuriger in de tijd wordt uitgewerkt. De hoeveelheid werk die daarbij komt kijken, is te groot om alles tegelijk te doen. Het wordt daarom gefaseerd aangepakt, om elke regio zo goed mogelijk hierin te kunnen ondersteunen.

Meer informatie en/of het werkplan is op te vragen bij Phyllis Dietz, projectmedewerker IM en ICT, phyllis.dietz@k-lmo.nl

 

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail