Spring naar content

Locatie mobiele 112-beller sneller bepaald vanaf de meldkamer

Laatste update:

"Via 112 belt een vrouw in paniek, zij is met haar man en twee kinderen na een wandeling bij Dieren in het bos verdwaalt. Via VIL hebben wij hun locatie weten te bepalen en door dit een aantal keer te herhalen tijdens het lopen hebben wij hen uit het bos weten te begeleiden.” Een eerste succesverhaal sinds het in de meldkamer Gelderland-Midden mogelijk is de locatie van mensen te bepalen.

pinpointVaststelling Incident Locatie (VIL)
De nieuwe VIL-applicatie (Vaststelling Incident Locatie) maakt het sinds 1 juli 2016 voor meldkamermedewerkers van Gelderland-Midden mogelijk om de locatie van de mobiele telefoon van de beller die de weg kwijt is te bepalen. De meldkamermedewerker stuurt de beller een sms-bericht. Dit bericht bevat een link. Als de beller de link activeert, geeft hij toestemming om zijn locatiegegevens door te geven aan de meldkamer. Na het bepalen van de locatie wordt de beller gevraagd om de locatie te verzenden. Zo weet de meldkamermedewerker waar de beller zich op dat moment bevindt en kan de hulpdienst zo snel mogelijk op de juiste plaats zijn.

Eerste resultaten
In een zeer korte tijd is de nieuwe toepassing onder de regie van de LMO gerealiseerd met 6 veiligheidsregio’s In de periode van half april tot 1 juli is de applicatie gebouwd en getest. Al tijdens de eerste testen in juni werden door onder andere Gelderland-Midden de eerste positieve resultaten en ervaringen opgedaan. Zonder uitzondering zijn de centralisten in Gelderland-Midden zeer enthousiast in het gebruik en gemak van de toepassing. Steeds meer meldkamers gaan de aankomende zes maanden gebruik maken van deze applicatie.

tabel VILNoot: door de uitgestrektheid van de Veluwe en de beperkte dekkingsgraad van mobiele telefonie is het percentage succesvol bij Gelderland-Midden relatief laag.

 

 

 

 

 

 

Auke Beekhuis, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail