Spring naar content

De grote doorbraak is er rondom bouw meldkamer LMO Oost-Nederland!

Laatste update:

De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt om meer duidelijkheid te krijgen over de huisvesting van de nieuwe meldkamer voor politie, brandweer en ambulancediensten in Apeldoorn, de Landelijke Meldkamer Organisatie (LMO). In dit interview met Anja Leemans (hoofd bedrijfsvoering politie) lezen we welke scenario’s de komende maanden worden uitgewerkt.

Namens de politie is Anja Leemans betrokken bij de stuurgroep huisvesting Oost-Nederland. Naast de huisvesting voor de nieuwe meldkamer Oost-Nederland worden daar ook alle andere huisvestingszaken van onze eenheid besproken. “Vanuit mijn functie fungeer ik binnen de stuurgroep en heb daarin nauw contact met Henk Janssen. Henk is de projectleider LMO Oost-Nederland. In opdracht van de vijf veiligheidsregio’s in Oost-Nederland is hij verantwoordelijk voor de samenvoeging van de huidige vier meldkamers. We hebben afgesproken dat we samen optrekken en het echt een coproductie is. Dit om ervoor te zorgen dat we in verbinding zijn met alle betrokken partijen, aldus Anja.”

Anja vervolgt; “we hebben allereerst onderzocht of de meldkamer Oost-Nederland past binnen het bestaande gebouw aan de Europaweg in Apeldoorn. Dat de LMO naar Apeldoorn komt is hierbij één van onze uitgangspunten geweest, dit is al in 2013 vastgesteld. Bestaande bouw bleek al snel geen optie. Niet qua vierkante meters, maar ook hebben we te maken met behoorlijk wat ‘specials’. De meldkamer is natuurlijk niet te vergelijken met een normale kantooromgeving. Met goede argumenten zijn de scenario’s rondom inpassen in de bestaande bouw als niet realistisch bestempeld. We gaan de komende maanden dan ook uit van een situatie waarin er een fonkelnieuwe meldkamer wordt gebouwd voor de politie, brandweer en ambulancediensten in Oost-Nederland.”

Aanbouw?
De kogel is dus door de kerk. Er wordt toegewerkt naar nieuwbouw aan de Europaweg. Anja vertelt “we gaan uit van 2 opties. Bij optie één wordt uitgegaan van een aanbouw aan het bestaande pand. Optie twee is dat er een los gebouw op het perceel wordt neergezet. Deze twee opties worden verder onderzocht en uitgewerkt. Hierin wordt ook breder gekeken naar consequenties en eventuele maatregelen die we moeten nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de parkeergelegenheid. Of het feit dat er ruimte vrij komt in het gebouw door het vertrek van de meldkamer.“

Partijen zijn aan zet
“Als politie hebben we de opdracht gekregen om te zorgen voor goede huisvesting. We zijn dus opdrachtnemer en inventariseren de wensen van de andere partijen. Samenwerken staat hierbij centraal op basis van gelijkwaardigheid, waarbij het projectteam van projectleider LMO Henk Janssen een belangrijke rol speelt. We zijn ook niet de eerste nieuwe landelijke meldkamer in Nederland en kunnen dus leren van anderen. Aan alle partijen is nu de vraag gesteld; wat heb je nodig om je werk goed te doen? Dit pakket van eisen moet in juni worden opgeleverd. De bal ligt dus nu bij de verschillende partijen.”

In 2019 staat een prachtige en functionele meldkamer
“Anja gaat verder; dit proces heeft voor ons prioriteit en willen het zo snel mogelijk gaan realiseren. Onze planning is dat we in 2019 gaan samenwonen in Apeldoorn in een mooie nieuwe meldkamer. Uiteraard worden de gebruikers van het nieuwe pand betrokken bij de totstandkoming. Vanuit de verschillende werkgroepen kan er straks worden meegedacht over bijvoorbeeld de inrichting. Wij gaan ervoor en gaan samen met de partijen werken aan een meldkamer van de toekomst!!”

Kennismaking met Anja Leemans:

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=u27FBbM-JiU

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail