Spring naar content

Een terugblik op een geslaagde Collega voor Collegadag bij de Meldkamer Noord-Nederland

Laatste update:

Afgelopen zaterdag, 23 januari, was het zover. Bijna 250 mannen en vrouwen van de politie, de brandweer en de ambulancezorg uit Noord-Nederland verzamelden zich bij de Meldkamer Noord-Nederland, hun zenuwcentrum. Na een periode van intensief voorbereiden was de Collega voor Collegadag van de Meldkamer Noord-Nederland (MkNN) een feit.

“Elkaar en elkaars werk leren kennen en bij elkaar in de keuken kijken,” dat was de reden om dit evenement te organiseren, vertelt Marjan van Ewijk, directeur van de meldkamer. “Want inzicht geven in je vak geeft verbinding tussen de disciplines politie, brandweer en ambulancezorg. Je zag die verbinding zaterdag ook daadwerkelijk ontstaan,” voegt Van Ewijk toe.

foto 1Van elkaar weten wat je doet, hoe je het doet, waarom en waarmee. Verbindingen leggen tussen alle spelers in het veld van politie, brandweer en ambulancezorg en dan vooral op een speelse, ongedwongen manier. Het was onder meer mogelijk om de nieuwste technische snufjes te bekijken, demonstraties bij te wonen en virtueel te oefenen. Het publiek kreeg uitleg over de werkwijze van de collega’s in hun meldkamer, maar er was ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te leren kennen.

Waar politie, brandweer en ambulancepersoneel voor 2011 nog wel eens 'een bakkie gingen doen' bij hun meldkamer, is dat nu voor de meesten - als ze niet in de directe omgeving van de centrale meldkamer in Drachten zijn - onmogelijk. Ze kennen wel de stemmen van de centralisten via de telefoon en radio, maar de gezichten zijn vaak onbekend.

 ‘Erg leuk die herkenning en drive,’foto 2

De reacties op de Collega voor Collegadag blijken zeer positief. Zo schreef een adviseur van de Veiligheidsregio Drenthe: “Super leuke dag gehad. Kennis gemaakt met vele collega's vanuit andere disciplines. Erg leuk die herkenning en drive om elkaar steeds meer en meer op te zoeken!”

Collega’s van brandweerkorps Sneek reisden ook af naar Drachten en koppelden terug: “Wij hebben afgelopen zaterdag een leuke en leerzame dag gehad. Is naar onze menig voor herhaling vatbaar.” En ook de kritische noot ontbrak niet. En dat is goed, want daar leren we alleen maar van.

Organisatie in handen bij centralisten van de MkNN; voor en door collega’s

Coördinator Mariska Petstra (centralist van de brandweerkolom) organiseerde deze dag samen met een grote groep enthousiaste collega’s. Zij werden hierbij ondersteund door het Groninger Congresbureau. Zij verdienen allen een dikke pluim als het gaat om het tot in detail kloppend maken van het evenement. Van het organiseren van rondleidingen en demonstraties, de zorg voor een hapje en een drankje, het voorzien van parkeergelegenheid en het welkom heten van een steelband  die aan het eind van de dag voor de vrolijke noot zorgde. De groep stak veel energie in de voorbereidingen en dat zorgde ervoor dat het evenement gesmeerd verliep. Mariska merkt op: “Ik heb steeds gewacht tot er iets misging, maar dat gebeurde niet. Zo’n dag geef energie en is zeker voor herhaling vatbaar!”

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail