Spring naar content

Standaardisatieagenda Multi-opschaling in uitvoering

Laatste update:

Met het vaststellen van het ‘Programmaplan 2015-2018’ is afgesproken dat de veiligheidsregio’s, onder regie van de Regiegroep Meldkamers Brandweer en Multi Opschaling, samen met de kwartiermaker Meldkamer Brandweer en Multi-Opschaling komende jaren uitvoering geven aan een zogenoemde ‘standaardisatieagenda’. Standaardisatie is belangrijk voor het kunnen functioneren als één Landelijke Meldkamer Organisatie.

Standaarden

De kwartiermaker Meldkamer Brandweer en Multi Opschaling werkt met een activiteitenplan 2016 dat is afgeleid van dit programmaplan. De producten uit dat activiteitenplan zijn in 2016 samen met ruim 80 mensen uit het veld gerealiseerd. Het merendeel van die producten zijn standaarden voor werkprocessen, procedures of definities die op de meldkamer worden gebruikt, nodig om vanaf 2020 als één landelijke meldkamer te kunnen functioneren. Deze producten zijn in 3 samengestelde pakketten ter besluitvorming aan de veiligheidsregio’s aangeboden. Na positief besluit zijn de veiligheidsregio’s aan de slag gegaan om de standaarden uit die pakketten in te voeren.

Dialoog

Ook investeerde de kwartiermaker in 2016 in de dialoog met veiligheidsregio’s: via bezoekrondes werden alle regio’s op gelijke vlieghoogte gebracht en is gesproken over wensen, zorgen en kansen rondom de samenvoegingen. Regelmatige monitoring van de invoering van de standaarden is nodig om veiligheidsregio’s proactief te kunnen helpen. Tenslotte is in 2016 het eigenaarschap en de bijbehorende zorg voor borging, het beheer en de ontsluiting van de opgeleverde standaarden (inclusief de doorwerking in het landelijke brandweeronderwijs) overgedragen aan het Instituut Fysieke Veiligheid.

Productpakketten

De volgende producten zijn in 2016 ontwikkeld en vastgesteld:

Pakket 1

  1. Standaard voor materieelnummeringssystematiek brandweer: deze standaard was reeds aanwezig, is door het veld herbevestigd op werkbaarheid en wordt al door 22 regio’s gebruikt.
  2. Standaard voor materieeltypering, inzetrollen en materieeltypenummer brandweer: deze standaard is met het veld ontwikkeld
  3. Standaard voor functietypering brandweer

Pakket 2

  • Standaard systematiek voor kazernenamen
  • Standaard voor Kazerne Volgorde Tabelsoorten (KVT)
  • Standaard systematiek voor vaknummering
  • Standaard voor statussen
  • Notitie ‘uitgangspunten operationele grenzen’, versie 2, maart 2016

Pakket 3

  • Notitie kwaliteitsimpuls en harmonisatie intake brandweer
  • Notitie niet-spoed intake brandweer
  • Notitie alarmering via P2000 en de privacywetgeving

Voor meer informatie zie de website van Brandweer Nederland: https://www.brandweer.nl/ons-werk/landelijke-meldkamer

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail