Spring naar content

Oost-collega’s: aanbesteding meldkamertafel verliep zorgvuldig

Laatste update:

Begin dit jaar vond een ‘Proof of Concepts’ meldkamertafel plaats van de niet-openbare Europese aanbesteding. Uit de aanbesteding is gekomen dat het bedrijf Creon de meldtafels gaat leveren. De meldkamertafel is een flexibel concept. Binnen de kaders die in de aanbesteding zijn geformuleerd is het mogelijk om de tafel eenvoudig aan de regionale locatie aan te passen. De meldkamer Limburg in Maastricht start met de eerste meldtafels in 2016 en in 2017 volgt Rotterdam.

In Oost-Nederland zijn we nog niet zo ver dat er nieuwe tafels worden aangeschaft. Wel namen verschillende collega’s uit Oost-Nederland deel aan de Proof of Concepts. We vroegen drie van hen naar hun reactie:

 Stefan de Greef (centralist brandweer Gelderland-Zuid)

centralist

 ‘Mijn collega Peter Netten, die arbo als neventaak heeft, was niet in de gelegenheid, dus vroeg mijn leidinggevende mij of ik naar de Proof of Concepts wilde gaan. Dat wilde ik best doen als afgevaardigde van de meldkamer brandweer Gelderland-Zuid. Peter had van te voren de wensen van alle collega’s geïnventariseerd en met dit lijstje in mijn achterhoofd ben ik de meldkamertafels gaan beoordelen.’

 

De Proof of Concepts was volgens Stefan goed georganiseerd. Na de ontvangst in de voertuigenhal van de politieacademie in Lelystad en een korte introductie werden de aanwezigen verdeeld in drie groepen.

Stefan: ‘In mijn groep zaten collega’s van de meldkamer van de brandweer, de ambulancedienst en de politie. En dat waren niet allemaal centralisten, maar ook beheerders of hoofden van een meldkamer. Ik vond de gemêleerde samenstelling van mijn groep erg leuk en zinvol. Iedereen heeft vanuit zijn eigen perspectief gekeken naar de meldtafels. Zo krijg je als organisatie een goed beeld van hoe de ideale meldtafel eruit moet zien’.

Stefan heeft naar eigen zeggen geen slechte meldtafel gezien. Op basis van het wensenlijstje van zijn collega’s heeft hij wel een lichte voorkeur. ‘Ik ben heel benieuwd welke meldkamertafel het uiteindelijk gaat worden en hoop dat dit snel bekend wordt gemaakt’, besluit hij.

Stefano Nijland (centralist politie in Hengelo)

centralist

“Er stonden drie tafels opgesteld die wij mochten scoren. Uiteindelijk kwam er zo een favoriet uit. De ene fabrikant heeft een bepaald punt slim bedacht en de ander heeft dit weer op een ander gebied gedaan. Het mooiste zou zijn als je al deze slimme dingen kunt combineren. Helaas is dit al een gelopen race en moesten we de keus maken uit één van de drie. Alle drie zagen ze er overigens super gelikt uit en ergonomisch is het allemaal prima in orde.”

“Wat mij vooral opviel is dat de tafels weinig werkruimte bieden. Zo is er geen rekening mee gehouden dat wij aan tafel moeten eten. Reden voor mij ook om de vraag te stellen of de eindgebruiker er wel vanaf het begin bij betrokken is geweest. Helaas kreeg ik geen antwoord op deze vraag.
Bij de politie zijn we wel zo creatief dat we ook hier een oplossing voor vinden. Daarnaast viel me op dat twee van de drie tafels weinig beenruimte hadden, waardoor er geen ruimte is voor een voetpedaal om de spreeksleutel in te drukken.”

“Ik vind het heel goed om bij dit proces te worden betrokken. Eigenlijk had ik er wel eerder bij betrokken willen worden. Nu was de keus enigszins beperkt. Toch fijn om mijn stem te laten horen!”

Piet-Hein ten Hacken (hoofd meldkamer ambulancezorg Gelderland-Midden)

Met een goed gevoel blikt Piet-Hein ten Hacken terug op de Proof of Concept-fase van de niet-openbare Europese aanbesteding. Hij was vanuit de witte kant betrokken bij de beoordeling van de drie bedrijven die een proefopstelling van hun meldkamertafel hadden neergezet. “Het gehele proces is heel zorgvuldig gegaan”, aldus Piet-Hein.

De tachtig gebruikersbeoordelingen hebben twee tafels opgeleverd met een score van zeven of meer. Op basis van de prijs is vervolgens één tafel uitgekozen die de vergunning voorlopig gegund is. Piet-Hein weet zeker dat de Proof of Concept-fase heeft bijgedragen aan de keuze voor een kwalitatief hoogstaande meldkamertafel. “De beoordeling verliep heel streng. De rode, gele en groene kamer wisselden van kleur, zodat je niet tegen beoordelaars uit een volgende groep kon zeggen: neem de rode, dat is voor ons de beste. Ook werd je stem niet meegenomen als je te laat aanwezig was. En als één iemand van een groep een score niet had ingevuld, vervielen alle scores van die groep.”

De nieuwe meldkamertafel gaat voldoen aan een flink eisenpakket. “Bij de beoordeling hebben we onder meer gelet op stahoogte, verstelbaarheid, werk- en beenruimte, het aantal schermen en het formaat van de tafel. Belangrijk is dat de uitgifte- en aannamecentralist vanachter hun meldkamertafels vandaan soepel kunnen communiceren met elkaar”, merkt Ten Hacken op. De Hoofd Meldkamer van Ambulancezorg Gelderland-Midden noemt een uniforme meldkamertafel voor alle meldkamers een prima zaak. “Uiteindelijk heeft iedereen specifieke wensen, maar de opbouw van de gekozen meldtafel zal goed zijn. En regionaal heb je nog wat speling om te sleutelen.”

meldtafel

Het landelijke bericht over de meldkamertafel en de daaraan gerelateerde artikelen vind je hier.

Door: Shera Williams, Adrienne Spijker en Dinanda Fidder

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail