Spring naar content

Binnenkort plaatsbepaling van mobiele bellers mogelijk

Laatste update:

Plaatsbepaling van mobiele bellers die niet exact kunnen aangeven waar ze zijn, omdat ze bijvoorbeeld in het bos of duinen aan het wandelen zijn, is voor alle meldkamers een probleem. Afgelopen week was dit nog in de media. Nu proberen meldkamers er alles aan te doen om die mensen dan toch te vinden. Op korte termijn wordt het mogelijk dat mobiele bellers de plaatsbepaling kunnen doorgeven aan de meldkamer.

VIL-applicatie

De KLMO is een landelijke applicatie aan het realiseren voor de plaatsbepaling van mobiele melders bij melding van incidenten. De VIL-applicatie (Vaststelling Incident Locatie) stelt melders in staat om met hun mobiele telefoon hun locatie door te geven aan de meldkamer. Als een mobiele melder 112 belt, wordt aan de melder een SMS gestuurd met daarin een link. Als de melder de link activeert, worden de locatiegegevens doorgegeven en bij de centralist op een kaartje geplot. De applicatie wordt als een landelijke IV-voorziening aangeboden aan de meldkamers.

Proces

Er is in december aan marktpartijen gevraagd offerte uit te brengen voor de realisatie van een VIL-applicatie. Verschillende partijen hebben een offerte uitgebracht. Na een eerste selectie zijn er drie partijen overgebleven. De aankomende weken gaat de KLMO in gesprek met deze partijen. Na deze gesprekken wordt een definitieve keuze gemaakt voor een applicatie. Zodra de realisatieplanning bekend is, zal in overleg met de hoofden GMK bepaald worden hoe de uitrol in de individuele meldkamers het beste kan plaatsvinden.

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail