Spring naar content

Samenvoegingstrajecten meldkamer in volle gang Limburg binnenkort ‘samenwoon-gereed’

Laatste update:

Komende jaren worden 22 regionale meldkamers samengevoegd tot één Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) met maximaal tien meldkamerlocaties. Eén van die tien is ‘Maastricht’. Hier gaan de meldkamers Limburg-Noord en Zuid- Limburg samen. Limburg wordt nu ‘samenwoongereed’ gemaakt.

“Eén moderne meldkamer die er weer voor jaren tegenaan kan en waar de burger op een klantvriendelijke en snelle manier wordt geholpen. Wáár
de telefoon wordt opgenomen, doet er niet toe. Evenmin wat partijen achter de schermen van de meldkamer precies doen. Als de beller maar geholpen wordt”, schetst burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo haar ideale toekomstbeeld op dit vlak.

Delissen is burgemeester van de gemeente Peel en Maas, lid van het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Limburg-Noord en voorzitter van de Stuurgroep Meldkamer Limburg. Als bestuurder is het voor haar geen vraag meer of die ene meldkamer Limburg er moet komen. Waar zij zich vooral over verwondert, is wat er allemaal bij komt kijken: “De meldkamers van Venlo en Maastricht werkten al nauw samen, maar eigenlijk ben ik ervan geschrokken dat daarbij een kleine honderd systemen  gescheiden van elkaar werken.” Een boeiend proces waarin we ook veel van elkaar leren, noemt zij het.

Inkopper

Henk Vanderlijde, regionaal kwartiermaker Meldkamer Limburg, is verantwoordelijk voor het samenvoegingstraject in praktijk. Van dichtbij weet hij
hoezeer de twee meldkamers elkaars uitwijk zijn, hoe ze elkaar in beschikbaarheid ondersteunen, hoe ze al samenwerken in de sfeer van informatiemanagement en ict-infrastructuur en dat ze deel uitmaken van de euregio – waar óók allerlei afspraken en praktijkervaringen liggen. Die lijn volgend was het ‘een inkopper’ toen de minister van VenJ begon aan te sturen op één landelijke meldkamerorganisatie. Groter dan de bestuurlijke gevolgen zijn de veranderingen op de werkvloer. Medewerkers van nu nog meldkamer Venlo werken straks in Maastricht. Van intrekken en te gast zijn is geen sprake, benadrukt Vanderlijde: “Het wordt echt samenwonen.”

Medio 2016 gaat het gebeuren. Dan wordt concreet verhuisd. Althans als de Stuurgroep daarvoor het groene licht geeft en daarvoor moet eerst de personele kant, huisvesting en ict op orde zijn. Hiervoor is een businessplan opgesteld. Dat wordt rond deze tijd met de medezeggenschapsorganen besproken. Daarnaast wordt hard gewerkt om het gebouw met daarin het nieuwe meld- en coördinatiecentrum ‘samenwoon-fit’ te maken.

Vier op een rij

‘Limburg’ is de vierde op rij die zijn meldkamers samenvoegt. “We hebben heel goed gekeken hoe het in Drachten, Haaglanden en Amsterdam is gegaan”, zegt Vanderlijde over de drie voorgangers. Hoewel in Limburg alleen al het euregio-gebied om maatwerk vraagt, ziet kwartiermaker Vanderlijde als gemeenschappelijk kenmerk de gedeelde voorbereiding op het landelijk meldkamersysteem.

De kunst is om, voordat het zover is, de huidige faciliteiten beschikbaar te houden en de nieuwe locatie zo in te richten dat het systeem geruisloos meegaat in de innovatieve ontwikkelingen. Het landelijke voertuig hiervoor is informatietechnologie, maar die staat niet op zichzelf. Het vraagt om samenspraak tussen landelijke en regionale kwartiermakersorganisatie(s) en om bestuurlijke consensus. (Klaas Salverda, journalist)

Op 15 december is de eerste uitgave van Magazine Veiligheidsberaad verschenen. Het bovenstaande artikel is hierin opgenomen. Het magazine is hier te downloaden.

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail