Spring naar content

"We zijn samen onderweg en op die weg verwacht ik nog veel uitdagingen"

2017 wordt een belangrijk jaar voor het project Samenvoeging Meldkamers Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond. De nieuwe meldkamer Rotterdam en de samenvoeging van de twee bestaande worden concreet. Dat zijn forse veranderingen die vragen om een toelichting. Volgens projectleider Sjaak Seen is er nog veel werk aan de winkel: “We zijn samen onderweg en op die weg verwacht ik nog veel uitdagingen”.

Sjaak Seen voor nieuwe meldkamer

Op de LMO-website zei je dat deze klus je veel energie geeft. Is dat nog steeds zo? 

"Jazeker. Vooral omdat we nu van de lange voorbereiding overgaan naar de uitvoering. We gaan oogsten en dan zie je pas echt waar je het voor doet: de samenleving en collega’s die een professionele en state-of-art meldkamer keihard nodig hebben voor hun veiligheid. En ik doe het niet alleen. Er is een goed projectteam. Daarnaast is een gezamenlijk beeld belangrijk. We zijn samen onderweg naar de meldkamer Rotterdam! Samen met de meldkamermedewerkers in Dordrecht en Rotterdam, samen met het Programma Landelijke Meldkamer Organisatie, beide veiligheidsregio’s, de RAV’en, de politie, Implementatie Vernieuwing C2000 (IVC), Meldkamer Dienstencentrum (MDC) en ongeveer 225 mensen die werken bij uitvoeringsorganisaties zoals de aannemers. En dan ben ik er vast nog een paar vergeten.” 

Ik hoor je veel “samen” zeggen. Hoe zorg je er voor dat het ook “samen” blijft in 2017? 

“Nu het steeds meer op details aankomt, is het belangrijk elkaar vaker en structureler op te zoeken en gezamenlijke knelpunten op te lossen. De allerbelangrijkste doelgroep van ons project is de meldkamermedewerkers. In werkgroepen praten zij mee en waar het kan, krijgen ze ook invloed in de keuzes die we maken, van wapenkluisjes tot de indeling van de meldkamer.

Een ander voorbeeld wat me bijbleef, is het Meldkamer Diensten Centrum (MDC). Het is belangrijk dat zij om het gezamenlijke beeld te krijgen, weten hoe het in een meldkamer er aan toe gaat. Daarom hadden we laatst een groep van het MDC op werkbezoek en die hebben we rondgeleid over de meldkamer. Eén van onze centralisten heeft met vuur verteld wat je als centralist meemaakt. De MDC-collega’s stonden met open mond naar hem te luisteren. Ik ben er van overtuigd dat deze ervaring tot nog meer kwaliteit gaat leiden.” 

Oké, en wat mogen we in 2017 concreet van het project verwachten?

“Heel veel. In ieder geval een meldkamer die op 8 augustus technisch gereed is en naar verwachting in november in gebruik wordt genomen. Om er voor te zorgen dat de bestaande meldkamers door kunnen blijven gaan tot ze over kunnen, werken we nauw samen met het management van de meldkamers en betrekken we de medewerkers. Daarnaast zorgen we voor de bestuurlijke voorbereiding van de samenvoeging van de meldkamers. Bij al deze aspecten is goede communicatie cruciaal. Medewerkersbijeenkomsten en klankbord- en werkgroepen zijn mooie voorbeelden. Want we moeten niet vergeten dat we ook een verandering vragen van de mensen die bij de meldkamers werken.”

En dan verandert er alleen wat voor de mensen in Dordrecht?

“Je kunt er niet omheen dat er voor de meldkamermedewerkers in Dordrecht grote veranderingen in aantocht zijn. Een nieuwe locatie is geen kinnesinne. Voor vrijwel iedereen in Dordrecht betekent dat aanzienlijk meer en wellicht anders reizen. En van het relatief kleine bescheiden Zuid-Holland Zuid naar het grotere en drukkere Rotterdam erbij vraagt ook veel van hen. Toch zijn er ook veranderingen die zowel voor de meldkamermedewerkers van Rotterdam als die van Dordrecht gelden. Ze krijgen beide te maken met een nieuwe meldkamer, nieuwe collega’s, een nieuwe cultuur, andere protocollen, nieuwe apparatuur, nieuwe applicaties en ga zo nog maar even door. Ga daar maar aan staan. En ik wil niet de beheerders overslaan. Zij hebben rechtspositionele onzekerheden. Hoe komen zij straks na de samenvoeging terecht? Kunnen ze mee solliciteren? Over dat soort zaken moet zekerheid komen.”

Al met al nog een hele operatie dus…

“Zeker. We zijn samen onderweg naar de meldkamer en op die weg verwacht ik nog veel uitdagingen in 2017. Om te eindigen waar ik begon: ik heb enorm veel zin om samen die uitdagingen op te pakken.”