Spring naar content

Opleiding kerninstructeurs afgerond

De kerninstructeurs voor de nieuwe meldkamer hebben hun opleiding er op zitten. Projectleider Sjaak Seen en sectorhoofd DROC Ton Heesen (namens het gezamenlijk MT) deden de aftrap van het driedaagse programma. Dinsdag schoof de Algemeen Directeur VRR Arjen Littooij aan waardoor het belang van deze opleiding extra benadrukt werd.

Opleiding kerninstructeurs

In de opleiding kwamen de nieuwe meldkamer, Mitel, de LMO-werkplek, GIS en AV-middelen aan de orde. Daarnaast was er ook ruimte voor didactische vaardigheden en werkafspraken zoals coaching on the job na de samenvoeging. Op woensdag 10 mei oefenden de kerninstructeurs het lesprogramma dat vanaf 29 mei van start gaat. 

Ton Heesen stond tijdens zijn opening stil bij het belang van de rol van de kerninstructeurs: "De opleiding van de kerninstructeurs is een mijlpaal. Toen we drie jaar geleden startten vanuit het niets vroegen we ons af hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Die vraag leeft ook bij de medewerkers en gaandeweg ontstaat steeds meer nieuwsgierigheid. Als je dan op de 21ste verdieping komt, zie je hoe het straks in werkelijkheid wordt met de tafels en de audiovisuele middelen. Dan landt het en besef je hoe mooi het straks is.

Ik krijg vaak de vragen "hoe werkt het straks allemaal" en "kan ik het straks allemaal wel bedienen". Met de ondersteuning van jullie kerninstructeurs gaat die onzekerheid vanaf nu over in onzekerheidreductie en uiteindelijk in gewenning. En die gewenning moet ons gezamenlijke doel zijn van deze opleiding. De collega's moeten het gevoel krijgen dat het te doen is, dat ze met zelfvertrouwen achter de tafel gaan bij hun eerste dienst in de nieuwe meldkamer. Als ze dat ervaren, wordt de kloof kleiner en dan zul je zien dat het enthousiasme toeneemt. 

Ik ben blij met het enthousiasme van jullie, dat jullie je energie willen steken in de verkenning van alle nieuwe zaken en dit ook uit willen dragen aan de collega's. Dat waardeer ik waanzinnig en daar ben ik heel trots op. Ik wens jullie heel veel plezier met deze instructeursopleiding."

De kerninstructeurs kijken terug op drie geslaagde dagen en vol vertrouwen uit naar de komende tijd. “We krijgen straks een mooie nieuwe werkplek, nieuw materiaal en nieuwe uitdagingen. Er is ruim voldoende aangeleverd om daarmee de collega’s te helpen. Er is nu genoeg kennis aanwezig. En wat ook belangrijk is: ook van proberen kun je leren. Wij zijn in ieder geval trots dat we in deze rol een bijdrage aan de nieuwe meldkamer kunnen leveren.”