Spring naar content

Meldkamer Rotterdam

Een van de tien meldkamerlocaties is de Meldkamer Rotterdam. Na de samenvoeging van de meldkamers Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond werd de nieuwe meldkamer in het World Port Center (WPC) in juni 2018 officieel geopend.

Nieuwe meldkamer Rotterdam

 

 

 

 

 

 

De meldkamer bedient de regio Rotterdam-Rijnmond met ongeveer 1,7 miljoen inwoners. Wat deze regio zo complex maakt is de combinatie van zowel landelijke als stedelijke gebieden, een havengebied met (petrochemische)  industrie, vliegveld Rotterdam The Hague Airport en grootschalige evenementen.

Landelijke IV- en ICT-infrastructuur

Op 1 januari 2023 zijn volgens de planning in totaal 13 locaties aangesloten op de landelijke IV- en ICT-infrastructuur. Dit zijn tien meldkamers, met daarbij één extra locatie voor Midden-Nederland en de twee landelijke operationele centra van de Koninklijke Marechaussee en de politie. De meldkamer Rotterdam is de eerste meldkamer die werd aangesloten.

Samenwerkende organisaties

Douane

Binnen het hulpverleningsgebied is de douane een belangrijke partner om mee samen te werken. In de operatie vindt deze samenwerking al plaats met de politie en de Koninklijke Marechaussee.  Vanaf medio december 2020 is de landelijke meldkamer van de Douane ingehuist op het WPC om deze samenwerking te verstevigen.