Spring naar content

112 vaste telefonie naar landelijke 112 centrale

Sinds woensdag 15 februari komen de 112-meldingen van vaste telefoons niet meer rechtstreeks binnen bij de politiecentralisten op de gemeenschappelijke meldkamer Rotterdam-Rijnmond. Ze worden voortaan net als de 112-meldingen van mobiele telefoons aangenomen door de landelijke 112 centrale te Driebergen (Landelijke Eenheid). Daarna worden ze doorgezet naar de brandweer, politie of ambulancedienst in de meldkamer in Rotterdam.

iemand belt op vast toestel 112

De gemeenschappelijk meldkamer Rotterdam-Rijnmond voegt zich hiermee in een rijtje andere meldkamers die deze verandering al eerder naar tevredenheid hadden doorgevoerd. Naar verwachting zullen meer meldkamers volgen (waaronder Dordrecht).

De technische omzetting is zorgvuldig begeleid door lokaal beheerders en beheerders bij de landelijke 112-centrale. Zij stonden die dag een paar uur in direct telefonisch contact met elkaar. De omzetting werd definitief na uitvoering van een aantal geslaagde tests. Tijdens de omzetting ontstond één klein technisch verbindingsprobleem bij de meldkamer ambulance, maar dit werd snel verholpen.

We zijn nu bijna een maand verder waarbij we kunnen constateren dat het tot nu toe een positief effect heeft op de meldkamer: er is minder geluid (piepjes van de telefoons, rinkelende telefoons en gesprekken) op de werkvloer en er is een sterke reductie van de 112-wachtrij.