Aan het woord: projectleider IV, ICT en Beheer
Zoals er binnen de kolommen gesproken wordt over de harmonisatie van de werkprocessen, zo vindt er voor Informatievoorziening (IV), ICT en Beheer ook een dergelijk proces plaats. De projectleider hiervan, Roel Steeman, tevens Hoofd Facilitair Bedrijf bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Utrecht, vertelt over deze processen ter voorbereiding op de nieuwe meldkamer in Hilversum.
Om de geharmoniseerde processen te ondersteunen, moeten de systemen die de meldkamers gebruiken, ook geharmoniseerd worden. Eén GMS, één C2000, één telefonieoplossing, één GIS, enz. De disciplines zijn daarbij leidend, wij, de werkgroep ICT, adviseren en richten vervolgens de systemen in.
Als werkgroep ICT hebben we als eerste een inventarisatie gehouden van alle systemen die gebruikt worden binnen de drie meldkamers. Daarna hebben we, in nauw overleg met de disciplines, keuzes gemaakt en zijn we gekomen tot een beoogde set van diensten/systemen. Dit vormde de input voor het zogenaamde aansluitplan. Hiermee wordt de huidige dienstverlening vergeleken met het aanbod vanuit de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS). In de zogenaamde GAP-analyse wordt het verschil inzichtelijk gemaakt en dat is het deel dat de regio’s zelf moeten vormgeven. Wat uiteindelijk niet (landelijk) gestandaardiseerd wordt heten specials, zoals bijvoorbeeld het alarmeringssysteem van de brandweer. De specials worden nog door de regio zelf beheerd.
Vervolgens hebben wij per systeem in kaart gebracht wat er moet gaan gebeuren, hoeveel tijd dat vergt en hoeveel geld dat kost. Dit vormen de bouwstenen. Vervolgens hebben we een totaal planning gemaakt dat een beeld geeft van alle werkzaamheden en hun onderlinge samenhang. Hierbij trekken we als beheersorganisaties steeds meer met elkaar op en stemmen we de ontwikkelingen met elkaar af.
De focus ligt op dit moment met name op GMS. De disciplines denken na over de procesharmonisatie, mono en multi. Wij adviseren en maken de voor- en nadelen inzichtelijk. Uiteindelijk wordt dit vertaald naar de werklast voor de beheerorganisatie om GMS in te richten en te vullen. Hierbij houden we rekening met het project ‘Virtuele samenvoeging Meldkamers Flevoland / Gooi en Vechtstreek’.
Behalve als projectleider IV, ICT en Beheer voor de meldkamer Midden-Nederland, ben ik op landelijk niveau betrokken bij de vorming van de LMS op het gebied van beheer in brede context, dus ook bijvoorbeeld financiën en facilitair. Ik participeer in werk- en klankbordgroepen. Een heel belangrijk onderdeel daarvan is de inrichting van de beheerorganisatie en dan met name die op de meldkamerlocatie. Dat moet namelijk naadloos aansluiten bij de behoefte van de centralisten op de werkvloer, want zij leveren de directe hulpverlening aan burger. En dat is waar we het allemaal voor doen.