Spring naar content

Aan het woord: deelkwartiermaker brandweer en multi-opschaling

Als uitgangspunt voor de nieuwe meldkamer is gekozen voor samenwerking binnen de diverse kolommen. Een centralist kan daardoor straks de drie verzorgingsgebieden op dezelfde wijze bedienen. Dat betekent voor nu dat iedere deelkwartiermaker de huidige (meldkamer)processen in zijn kolom harmoniseert vanuit de drie huidige meldkamers (veiligheidsregio's). Jan van Neerven, programmamanager bij de VRU, is aangesteld als deelkwartiermaker brandweer en multi-opschaling. Hij vertelt over de realisatie van het harmonisatieproces voor de rode kolom én de multi-processen.

Binnen de huidige drie regio’s is natuurlijk goed nagedacht hoe de brandweerzorg zo effectief mogelijk ingericht kan worden, zodanig dat de burger zo snel en adequaat mogelijk hulp krijgt na een incident. Hierdoor bestaan in de drie regio's verschillen in de wijze van intake, alarmering en opschaling. Als gevolg daarvan moet een aantal processen voor de harmonisatie/ standaardisatie van de (meldkamer)processen (ingrijpend) wijzigen. Die wijzigingen kunnen per regio gevolgen hebben voor de centralist, de incidentbestrijder en/ of de systeembeheerder. Het harmonisatieproces vergt dus betrokkenheid van de genoemde partijen vanuit iedere regio. Nu wordt eerst de huidige werkwijze onderzocht. Daarna bepalen we hoe de harmonisatie het beste vormgegeven kan worden, waarbij de landelijke standaarden worden overgenomen.

Ook voor de multi-processen geldt dat we moeten standaardiseren. We onderzoeken op dit moment of we in de drie regio’s kunnen komen tot één crisisorganisatie Midden-Nederland. Daarbij worden ook organisatie- en procesverbeteringen besproken en mogelijk doorgevoerd. Uiteindelijk resulteert dit in geharmoniseerde multi-processen. Voor de gang naar een crisisorganisatie Midden-Nederland is een apart project opgestart, waar ik ook  projectleider van ben.

De harmonisatie betekent uiteindelijk ook veel voor onze centralisten. In de nieuwe locatie gaan we op een gestandaardiseerde wijze werken voor de regio’s in Midden-Nederland en met de meest moderne apparatuur. Uiteraard worden zij intensief betrokken bij alle veranderingen.

De gang naar de nieuwe meldkamer Midden-Nederland is een complex project waarbij veel actoren betrokken zijn. Dat maakt het behoorlijk uitdagend project, maar zeker ook een project met een duidelijk einddoel, de nieuwe meldkamer. De leden van het projectteam zijn erop gebrand om een top-meldkamer op te leveren waarin iedereen (nog) beter kan werken en onze hulpverlening aan de burger op de beste wijze kan regelen.